NRK Meny
Normal

"Skrik"-analyse under lupen

Fargelaboratoriet ved Høgskolen i Gjøvik skal delta på en internasjonal Munch-konferanse i Oslo i juni.

HIG-studentene Hilda Deborah (t.v.) fra Indonesia og Ailin Chen fra Kina.

HIG-studentene Hilda Deborah (t.v.) fra Indonesia og Ailin Chen fra Kina.

Foto: Dag Kessel / NRK

Laboratoriet har analysert maleriet "Skrik", og resultatene skal presenteres på konferansen der de fremste Munch-kjennerne i verden møtes.

Utlendinger jobber med "Skrik"

Det verdensberømte maleriet analyseres av masterstudentene Hilda Deborah (t.v.) fra Indonesia og Ailin Chen fra Kina (bildet).

– Dette har vært et fascinerende arbeid, og særlig etter at konservatorer har gitt oss god respons på arbeidet vårt, sier Deborah og Chen.

Høgskolen har vært i Nasjonalgalleriet i Oslo med nødvendig utstyr, analysert maleriet og brakt med seg bildedata tilbake til Gjøvik. Blant fagfolk kalles dette hyperspektrale bildedata, og gir detaljert kunnskap om bildet, ned til minste detalj.

– Glimrende profilering av høgskolen

Professor Jon Yngve Hardeberg sier at konferansen er en glimrende anledning til å profilere Høgskolen i Gjøvik for eliten av Munch-forskere fra hele verden.

– Et slikt bilde forandrer seg faktisk hele tiden. Gjennom arbeidet får vi oversikten over de ulike lagene i maleriet, hva de består av og hvilken tilstand de er i, sier Hardeberg.

Ulike faser under arbeidet

– Kan dere si noe om de ulike fasene Munch har vært i når han malte dette bildet?

– Det kan vi. Vi vet jo fra før at han har vært uvøren i behandlingen av bildet, det har kommet vann på det og faktisk også fuglemøkk. Dette kan vi til en viss grad gjenfinne under analysen.

Maleriet er ikke på Gjøvik...

– Men dere får ikke lov til å ha bildet her på Gjøvik?

– He he, nei, ikke har jeg spurt heller... Vi er fornøyd med at vi har hatt en solid runde med analyser på Nasjonalgalleriet, der det henger tryggere enn her i kjelleren hos oss.

Gigantsum for "Skrik"

Edvard Munch malte fire versjoner av "Skrik", og ett av dem ble solgt på auksjon i New York i fjor for 615 millioner kroner.

Professor Jon Yngve Hardeberg ved Fargelaboratoriet på Høgskolen i Gjøvik.

Professor Jon Yngve Hardeberg ved Fargelaboratoriet på Høgskolen i Gjøvik.

Foto: Dag Kessel / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Lillehammer-Stavanger 5-4

  I 22. serierunde har Lillehammer Ishockeyklubb har slått Stavanger Oilers 5-4 på hjemmebane.

  Lillehammer Ishockeyklubb, Stavanger Oilers
  Foto: Stein Schinstad / NRK
 • Thoresen tilbake til Russland

  Ishockeyspiller Patrick Thoresen drar tilbake til Russland for å spille resten av sesongen for sin gamle klubb SKA St. Petersburg. Han har vært tilbake i Storhamar bare et halvt år, men ifølge kontrakten kan han forlate klubben fra 1. desember.

  Patrick Thoresen
  Foto: Morten Stenberg / NRK
 • Vestre Toten savner maskinskatten

  Industrikommunene beklager at budsjettforliket nå fører til at maskinskatten forsvinner. For Vestre Toten kommune innebærer det et årlig inntektstap på nær fem millioner kroner. Men - for Nammo-konsernet betyr det lavere utgifter og nyinvesteringer.

  Flagg og logo for Nammo på Raufoss
  Foto: Arne Sørnes / NRK