Normal

«Kongsgården» i Bjørnhollia

Flaggstanga der det Norske flagget vaier er det første du ser, uansett hvilken veg du kommer til turisthytta i Bjørnhollia. Tømmerhusene ser ut til å være tatt rett ut fra et folkeeventyr. – Det er klart vi må understreke det, sier Beate Øygarden.

Bjørnhollia

Uansett hvilken veg du kommer til Bjørnhollia, er flagget i stanga det første du ser.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Beate Øygarden står på kjøkkenet og lager rømmegraut. Men det er ikke hvilken som helst slags rømmegraut som lages, det er Bjørnhollias spesial-rømmegrøt. Den er tjukk, den er feit og den fås kun ett sted.

– Jeg fjerner ganske mye fett her altså, det er så mye fett i den rømmen at jeg ikke har lyst til å tenke på hva som er fettprosenten i den, sier Øygarden.

Det hører et seteranlegg til hytta. Et anlegg som fortsatt drives med både kyr, gris og geit.

– Når vi har ku her, så må vi jo utnytte mjølka, blant annet til rømmegraut, sier hun.

Heiser flagget hver dag

Beate Øygarden

Beate Øygarden er i ferd med å lage jubileumsmiddagen. Her er det Rømmegrauten som koker.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Det er en spesiell nasjonalromantisk stemning på Bjørnhollia som det ikke er mulig å overse.

Foruten kyrne som står og drøvtygger utenfor gjerdet er det gras på tømmerhusene, og man forventer at kongen fra folkeeventyrene når som helst skal komme stigende ut fra hovedhuset med langpipa i munnen og prinsessa ved sin side.

– Det er klart det er litt spesielt her. Men vi underbygger jo stemningen også, Når vi først holder til på en «kongsgård», må vi jo vise den fram, sier Svein Aaseng,

Sammen med fruen, Beate, driver han turisthytta i Bjørnhollia – ja man kan vel si at det er han som er kongen. Kappe og langpipe har han imidlertid ikke.

– Men vi heiser flagget her hver dag. Mange sverger til vimpel, men her er det riktigere med flagg, sier han.

– Det er en litt rar meny

Jentene på Bjørnhollia

Beate har laget en egen Bjørnhollia-bunad.

Foto: Beate Øygarden
Rømmegrøt

Rømmegrauten er laget av rømme produsert i Bjørnhollia.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Jubileumssommeren feires også i Bjørnhollia. Turisthytta, som ligger omtrent to timers gange fra allfarvei er et populært turmål. I sommer arrangeres også spesielle jubileumsturer gjennom Rondane og når de kommer til Bjørnhollia blir de vel mottatt.

– Jeg har laget en egen jubileumsmeny som vi serverer en dag iblant gjennom hele sesongen. Den er kanskje litt rar, men den måtte liksom bli det, sier Beate Øygarden og ler.

Foruten rømmegrauten, serveres villrein til hovedrett med blomkålpuré, som har sin helt egen historie, før tyttebæris med fjellkaramell serveres som dessert. Og alt serveres av betjening ikledd Bjørnhollias egen bunad.

– Jeg har laget en bunad som er spesiell for Bjørnhollia. Mange av dem som jobber her synes kanskje det er litt rart i starten, men så liker de det veldig godt allikevel, sier bestyrerinna.

Og legger til:

– Mange synes kanskje det er litt gammeldags, men det skal være litt gammeldags på Bjørnhollia. Vi må jo vise fram det vakre stedet vi har.