Hopp til innhold

Spente på hvor mye skole det blir av kjoler

I dag skal prinsesse Ingrid Alexandras kjole på auksjon, til inntekt for skole i Kenya. Navnesøster Ingrid Eide Magnussen er spent før kveldens kjoleauksjon.

Fra Facebooksiden til Kjole for en skole

HKH prinsesse Ingrid Alexandras kjole. Bilde er hentet fra facebooksiden til Kjole for en skole.

For i dag er den store dagen for de frivillige, som siden juli i sommer har vært aktive med « #Kjoleforskole ».

Ingrid Eide Magnussen

Ingrid Eide Magnussen er aktiv med bistandsarbeid, og er en av rundt 20 personer som har engasjert seg i auksjonen 'Kjole for en skole'.

Foto: Privat

– Det har vært utrolig moro, og det blir kjempespennende å se resultatet av «Kjole for en skole» i kveld, sier Ingrid Eide Magnussen.

21-åringen har ved flere anledninger vært i Kenya, og hennes engasjement for barn i Afrika inspirerte stefar Henning Øland til en twittermelding, som fikk kjoleballen til å rulle.

Hjertesukk

For etter oppslag om prisen på kronprinsesse Mette-Marits kjoler, la Øland ut følgende melding og hjertesukk på Twitter den 16. juli:

«For tre kjoler kunne jeg gitt en fremtid til 100 små barn»

Bare et døgn senere var kjoleauksjonen et faktum.

Ann Helen Braathen fra Sandes var en av dem som leste innlegget, og hun opprettet begrepet #kjoleforenskole – og dermed spredte kjoleengasjementet seg på nett.

Prinsessekjole på auksjon

Etter å ha oppfordret både kronprinsesse Mette-Marit og mange andre både kjente og ukjente damer til å donere kjoler, har nærmere 300 kjoler kommet ut av ulike skap, for å bidra til en skole i Afrika.

Men kjole fra kronprinsessen uteble, derimot ble det prinsessekjole fra Ingrid Alexandra. Og det er de frivillige i skoleprosjektet fornøyd med.

– Det er den kjolen hun hadde på seg første skoledag, vi er veldig fornøyd med at vi fikk denne, forteller Ingrid Eide Magnussen.

Av andre kjente fjes, kan det nevnes at Erna Solberg har gitt fra seg en av kjolene sine til «Kjole for en skole».

– Blir en skolestart

(Artikkel fortsetter under video)

Et hjertesukk over de dyre kjolene til kronprinsesse Mette Marit, er blitt til en stor veldedighetsauksjon. 
Den kalles "Kjole for en skole". 
Nå kan du kjøpe deg kjolen til flere kjendiser og bidra til skole for fattige jenter i Afrika;

Kjole for en skole

Gjennom en tid nå har nettauksjon av kjoler gitt 115 000 kroner, men i kveld blir det en fysisk auksjon på Fornebu, hvor 50 av de mest spesielle kjolene skal auksjoneres bort.

– Hvor mye penger vi kan få inn totalt er vanskelig å si, men vi trenger rundt 1.5 millioner kroner for å bygge en kostskole for 25 jenter i Kenya. Dette blir jo uansett en start, sier Magnussen.

– Lærerikt

Magnussen er aktiv i den humanitære organisasjonen, Cigiit Manyatta , som blant annet jobber for bedre utdanningstilbud for barn i Kenya.

– Det er utrolig viktig å hjelpe jenter i fattige land, slik at de kan klare seg i framtida. Uansett hvor mye penger vi får inn, så starter vi og bygge. Vi vil fortsette arbeidet til skolen blir klar, sier Magnussen.

– Hvorfor er du så engasjert i bistandsarbeid?

– Man lærer mye om seg selv, og det er utrolig givende, sier 21-åringen fra Hamar.

Kjoleauksjonen starter 18.00 i kveld.

– Prisen på kjolen til Ingrid Alexandra er nå på 3000 kroner, hvor mye den ender på til slutt i kveld er det vanskelig å si, sier Magnussen.

«Kjole for en skole» får kritikk

Men initiativtakere til «Kjole for en skole» og samarbeidspartnerne i bistandsorganisasjonen Cigiit Manyatta, som drives av et ektepar i Brumunddal, får også kritikk i en kronikk i Dagbladet i dag av to bistandsrådgivere.

Blant annet pekes det i kronikken på at prosjektet griper inn og oppretter parallelle strukturer i et lokalsamfunn i Kenya, og at ikke alle får ta del i dette.

– Vi har tett dialog med lokalsamfunnet om dette prosjektet, så jeg ser ikke helt hva de tenker på, sier Svein Henning Andersen, driver av Cigiit Manyatta.

– Dere får kritikk for å ha manglende kulturforståelse, hva tenker du om det?

– Jeg tror vi og forfatterne av denne kronikken har litt ulik holdning til dette samfunnet og stammekulturen rett og slett, sier Andersen.

Elisabeth Reck og Svein Henning Andersen

Elisabeth Reck og Svein Henning Andersen driver Cigiit Manyatta.

Foto: Dag Kessel / NRK

Flere saker fra Innlandet