– Innlendinger må skryte mer av seg sjøl!

Nytt år, nye muligheter, heter det. Kjente folk fra Hedmark og Oppland har forsøkt å svare på hva de ønsker seg for 2016.

Vi har spurt flere kjente fjes fra Innlandet om hva blir som det viktigste for dem i det nye året.

MINDRE HANDLINGSROM: Nordmenn må forberede seg på strammere tider, mener statssekretær i landbruks- og matdepartementet, Hanne Maren Blåfjelldal.

Fagernes sentrum har våkna til liv etter juledvalen, det durer og summer langs sentrumsgatene, som såvidt er pakket inn i hvit, hardpakket polstring. Hanne Maren Blåfjelldal, statssekretær i Landbruks- og matdepartementet (FrP), har latt politikk være politikk ei lita stund og funnet hvilepulsen i hjemtraktene i Valdres.

– Økonomisk utfordrende i 2016

2015 er historie og 2016 ligger for våre føtter. Men hvordan blir det nye året, hva vil prege Norge, innlandet og folks liv dette året?

– Politisk tror jeg det blir et tøft år, det økonomiske handlingsrommet blir veldig lite. Det er vi ikke vant til i Norge, vi er vant til at politikerne har mye penger å bruke. Statsministeren sa tidligere i år at det blir få rom for store satsinger. Vi har en økonomisk utfordrende situasjon, i tillegg til flyktningsituasjonen vi opplever, så jeg tror at folk må forberede seg på tøffere prioriteringer rundt omkring, både sentralt og i kommunene, sier Blåfjelldal.

Men dystre utsikter til tross, hun er sikker på at Norge vil være et bra land å bo i også i framtida.

Mindre perfeksjon

Marte Frimand-Anda bor i Vestre Toten og står bak bloggen Casa Kaos som hun kaller "en foreldreblogg garantert fri for kakeoppskrifter og interiørtips". I 2014 ble hun kåret til årets mammablogger. Frimand-Anda ønsker at det nye året blir mindre preget av perfeksjon i sosiale medier, og at flere våger å vise fram livet bak fasaden.

Vi har spurt flere kjente fjes fra Innlandet om hva blir som det viktigste for dem i det nye året.

CASA KAOS: Marte Frimand-Anda blogger om det om det uperfekte foreldrelivet.

Flyktninger, bønder og statsborgerskap

Biskopen i Hamar bispedømme, Solveig Fiske håper at flyktningene som kommer i 2016 blir godt mottatt:

Vi har spurt flere kjente fjes fra Innlandet om hva blir som det viktigste for dem i det nye året.

BISKOPEN: Har ønsker for flyktningene, de homofile og seg selv.

NRK-profil og MGP-vert Olav Viksmo Slettan fra Tolga deler biskopens håp for flyktningene. I tillegg heier han på bøndene i 2016:

Vi har spurt flere kjente fjes fra Innlandet om hva blir som det viktigste for dem i det nye året.

MGP-OLAV: Heier på bønder og flyktninger.

Manzor Ahssami fra Hamar og Afghanistan håper alle vil bidra til å intergrere minst en flyktning i året som kommer. I tillegg drømmer han om norsk statsborgerskap:

nyttårsønske

VIL BLI NORSK: Manzor Ahssami håper å bli norsk i løpet av 2016.

Må bli stoltere av innlandet

Hjemme i Valdres ønsker statssekretær Hanne Maren Blåfjelldal at folk skal bli mer opptatt av det som er godt og fungerer bra i samfunnet:

– Norge har en godt utbygd velferdsstat, med et velfungerende demokrati. Noe av det jeg har oppdaget, ikke minst etter at jeg begynte i denne jobben, er hvor mange flinke offentlige ansatte vi har. Vi har et velfungerende byråkrati, vi kan godt redusere det på noen områder, men at det fungerer bra sammenlignet med andre land er det ingen tvil om.

Blåfjelldal har følgende oppfordring til innlendingene i framtida:

– Tenk positivt, se mulighetene, vi har enormt mange muligheter, men er ikke så flinke til å skryte av det her. Men kjære vene, så mye vi har å være stolt av i innlandet! Det må vi få fram på bedre måter!

Torstein Lerhol er SP-politiker og mye brukt foredragsholder fra Vang i Valdres. Han har også tro på innlandet, og ønsker for 2016 at Hedmark og Oppland skal bli motoren i den nye miljøvennlige industrien i Norge:

Vi har spurt flere kjente fjes fra Innlandet om hva blir som det viktigste for dem i det nye året.

HAR TRO PÅ INNLANDET: Sp-politiker Torstein Lerhol har tro på industrien i innlandet.

Bjørn Lien er NAV-direktør i Hedmark. Han tror den største utfordringen for 2016 blir å bevare optimismen innlandet har fått i året som er omme:

nyttår

NAV-DIREKTØREN: Bjørn Lien håper innlandet vil bevare optimismen fra 2015.