NRK Meny
Normal

"Gjøkunge" ikke ment som personkritikk

Oppland Venstres bruk av ordet "gjøkunge" om den videregående skolen på Otta har vakt sterke reaksjoner. Men det var ikke personer, men skoleøkonomi Venstre siktet til.

Eivind Brenna

Det var i et innlegg i GD fredag med tittelen 'Legg ned Otta, bygg ut Dombås' at det ble konkludert med at 'Otta videregående skole er en gjøkunge som må vekk'. Innlegget var signert Eivind Brenna.

Foto: Ole Morten Melgård

– Jeg beklager om noen skulle føle seg støtt, men ordet gjøkunge var ment brukt i en økonomisk sammenheng, ikke som noen kritikk av personer, sier leder i fylkestingsgruppa i Oppland Venstre, Eivind Brenna.

Det var i et innlegg i Gudbrandsdølen Dagningen fredag med tittelen "Legg ned Otta, bygg ut Dombås" at det ble konkludert med at "Otta videregående skole er en gjøkunge som må vekk".

Innlegget var undertegnet leder i fylkestingsgruppa i Oppland Venstre , Eivind Brenna.

Mange har reagert

I ettertid har mange reagert på innlegget. Fylkesordfører Gro Lundby (Ap) karkateriserer språkbruken som nedsettende, og at Brenna som er fylkespolitiker og dermed skoleeier går for langt.

Både hun og fylkesvaraordfører Ivar Odnes (Sp) mener politikere skal være varsomme med å karakterisere arbeidssteder og arbeidstagere.

De ansatte ved Nord-Gudbrandsdal videregående skole, avdeling Otta, har også reagert sterkt på ordbruken til Venstre-lederen.

Assisterende rektor Terje Bekken sier til GD i dag at det for så være at partiet vil fjerne Otta som skolested. Men han vil ikke akseptere nedsettende omtale av arbeidsplass og ansatte. Venstre-innspillet har skoleavdelingen meldt inn for fylkests arbeidsmiljøutvalg.

Angrer om noen føler seg støtt

Eivind Brenna sier til NRK at han ikke angrer på språkbruken dersom dette bidrar til å løfte debatten.

– Men hvis noen føler seg støtt, så angrer jeg. Vi bruker ordet "gjøkunge" som begrep for noe som trekker til seg alle ressursene slik at det ikke blir plass til andre skoler, forklarer han.

Venstre mener politikerne må tørre å kutte ut en skole for å få penger til den andre. De ønsker er å satse på en treårig videregående utdanning på Dombås.

Temperaturen i skoledebatten i Gudbrandsdalen er høy foran fylkestinget i midten av måneden. Fra før av har Arbeiderpartilag i Nord-Gudbrandsdal truet med å kutte kontakten med fylkespartiet om partiet ikke vil støtte skole på Dombås.