–Amerikanerne er ville etter dette

Natur, ekte opplevelser og trygghet er viktig for amerikanske turister, som kommer til Norge som aldri før. Satu Vänskä-Westgarth selger reiser til amerikanere fra Øyer i Gudbrandsdalen. Nå utvider hun staben på grunn av etterspørselen.

Satu Vänskä-Westgarth på Øyerfjellet

ETTERTRAKTET FJELL: Folk søker til Norge for å oppleve dette

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

– Det er en ting amerikanske turister etterspør mer enn noe annet, og det er nordlyset! Det sier Satu Vänskä-Westgarth. Bedriften hennes, 50 degrees North Nordic selger turer over hele Norden, og både turer til Nord- Norge for å se nordlys og reiser til Finland for å besøke glass-iglooer er ettertraktet.

Nordlys

TURISTMAGNET: Amerikanerne kommer for å se nordlyset

Foto: Gøril Høyer

–Vi startet for to år siden med en ansatt, nå er vi fem. Vi fant en riktig nisje for oss og selger noe som ingen andre i Norge gjør for det amerikanske markedet, forteller hun. Nå ansetter de også en person på Island som skal jobbe for dem. –Island er kjempepopulært i dette markedet. Folk i både Nord- og Sør-Amerika vil oppleve nordisk livsstil og natur, dessuten vil de ha god mat og trygghet når de reiser, forteller grûnderen i Øyer.

Tall fra NHO Reiseliv viser at det fra januar til september i år ble registrert 576 192 overnattinger av folk fra USA ved norske hoteller, campingplasser, hytter og vandrerhjem. 17 768 av dem fant vegen til Hedmark og Oppland. Det er en økning på 30 % i forhold til året før.

Administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.

GLAD FOR TURISTVEKST: Direktør i NHO, Kristin Krohn Devold

Foto: Per Sollerman

Søker trygghet

Direktør i NHO, Kristin Krohn Devold bekrefter at det amerikanske markedet øker.

– Norge har hatt vekst fra begge langdistansegruppene Asia og USA. For amerikanske gjester har direkteflyene fra Norwegian vært svært viktig, samt interesse for norsk levesett og norsk trygghet, sier hun.

– Norge er kåret til verdens lykkeligste land og det landet der folk stoler mest på hverandre. Med terrorfrykt oppleves Norge tryggere, og stor splid internt i USA øker interessen for skandinavisk levesett med høy levestandard og høy velferd, sier NHO-sjefen.