Det har aldri før blitt produsert mer kjøtt i Norge. En økning på to prosent fra 2016 til 2017 fører til rekordstore 351 300 tonn, ifølge ferske tall fra SSB.
Både leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, og landbruks- og matministeren Jon Georg Dale (Frp) er enige om at det er overproduksjon i forhold til markedsetterspørselen. Til tross for dette, skapes sterke gnisninger mellom aktørene når det kommer til løsningen.
Lar markedet styre
Jon Georg Dale mener at selv om økt produksjon i utgangspunktet er gledelig, må den stå i stil med etterspørselen. Han har en klar plan på hva som må gjøres.
– Vi må holde overføringene tilbake slik at produksjonsinsentivet ikke blir for stort. På denne måten får markedet styre og regulert problemet, sier han.
– Håpløst
Norges Bondelag stiller seg svært kritisk til ministerens løsningsforslag.
– Det er en håpløs tilnærming på problemet. Vi ser på våre naboland i Europa at lignende strategier fører til kollaps i markedet, sier Bartnes.
Han forklarer videre at tilbakeholding av overføringer til bøndene enten vil føre til enda mer produksjon for å kompensere de tapte midlene, eller at de rett og slett slutter.
– Dale vil la bøndene blø til de slutter.
– Snur problemet på hodet
Bartnes ønsker at bøndene selv skal få større handlingsrom for reguleringer, slik at de kan få kontroll på produksjonen. Dale har ikke troen på at landbruksprodusentene selv vil løse problemet.
– Det er å snu problemet på hodet. Vi er nødt til å sørge for sikkerhet rundt produksjonsinsentivene, konstaterer ministeren.