NRK Meny
Normal

– Vil ikke savne Listhaug ett sekund

Bondelagene gir ikke avtroppende landbruksminister Sylvi Listhaug noen god attest. Nå har de store forventninger til ny landbruks- og matminister.

Landbruksminister og bondeorganisasjoner

BLIR IKKE SAVNET: Flere bondelagsledere er tydelige på at de ikke vil savne tidligere landbruksminister Sylvi Listhaug.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Jeg kommer ikke til å savne Listhaug ett sekund, sier Merete Furuberg, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, etter at hun ble kjent med den nye regjeringskabalen.

Jon Georg Dale (Frp) er nå ny landbruks- og matminister, mens Sylvi Listhaug (Frp) er flyttet fra landbruk til å bli innvandrings- og integreringsminister.

Vekket bønder

Merete Furuberg

KLAR TALE: Merete Furuberg, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, har store forventninger til ny landbruksminister.

Foto: Vegard Grøtt

Furuberg sier at Sylvi Listhaug har ført en ultraliberalistisk politikk, og at hun derfor har klart å vekke mange bønder. Hun mener at Listhaug har klart å sette jordbruk og matproduksjon på dagsorden, uten at hun har vært statsråd for norsk matproduksjon.

– I fjor fikk hun med seg KrF og Venstre i jordbruksoppgjøret på en storstilt omlegging av fordelingsprofilen. I år fikk hun med seg Norges Bondelag og oppgjøret gikk derfor igjennom i Stortinget mot et fåtall stemmer. Det tas fra de mange små og mellomstore og gis til noen få store, sier Furuberg.

Heller ikke leder av Hedmark Bondelag gir eks-landbruksminister noen god omtale. Han oppsummerer perioden med Listhaug ved landbruksroret slik:

– Hun har i liten grad vært mottagelig for innspill og vært en dårlig lytter, så Listhaug blir nok ikke savnet innen landbruket i Hedmark, sier Erling Aas-Eng.

Store forventninger

Begge bondelagslederne har store forventninger til den nye statsråden.

Erling Aas Eng

HÅPER PÅ DIALOG: Erling Aas-Eng, leder i Hedmark Bondelag, håper på god dialog med ny landbruksminister.

Foto: Joar Elgåen / NRK

– Vi forventer at den nye ministeren skal være flinkere til å lytte til det som foregår ute i landbruket på grasrota i Hedmark, sier Aas-Eng.

Bondelagslederen håper at Dale er god på dialog. Aas-Eng forteller at han har «googlet» den nye ministeren og funnet ut at Dale har bakgrunn innen saueproduksjon og noe som kjøttskjærer.

Furuberg mener at den nye landbruks- og matministeren må konkretisere og løfte landbruket inn i det grønne skiftet og bioøkonomien.

– Selv om jeg innser at regjeringsplattformen ligger fast, forventer jeg at landet får en landbruks- og matminister som arbeider for norsk matproduksjon, beredskap, matsikkerhet og mattrygghet, sier Furuberg.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Måtte fire ekstraomganger til

    I den andre kvartfinalen i sluttspillet i håndball for herrer i kveld så vant Kolstad 37–34 mot Elverum. Dermed må det spilles en tredje kvartfinale for å avgjøre hvem som går til semifinalen. Den kampen spilles i Elverum på søndag.

  • Granstunnellen åpner trolig i kveld

    Granstunnellen på rv 4 er stengt pga at vann har flommet inn fra elva Vigga. – Vi håper vi klarer å åpne kl. 23 i kveld, sier Asbjørn Stensrud, seksjonssjef i Vegvesenet.

  • Rask kjøring i Kongsvinger

    UP har hatt fartskontroll i 80-sonen i Masterudvegen i Kongsvinger. Det endte med 23 fartsovertredelser, 22 fikk forenklet forelegg og en mistet førerkortet. Høyeste fart ble målt til 116 km/t.