NRK Meny
Normal

– Ungdomssymfonikerne det viktigste bidrag til norsk musikkliv

– Opprettelsen av Ungdomssymfonikerne betyr enormt mye for unge talentfulle musikere, sier Arve Tellefsen. Orkesteret er bærebjelken i Festspillene i Elverum som har pågått den siste uka.

Arve Tellefsen på festspillene i Elverum 2014

Arve Tellefsen mener kulturskolene og Ungdomssymfonikerne er veldig viktige for unge talentfulle musikere.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Den verdensberømte fiolinisten Arve Tellefsen er på Festspillene i Elverum for åttende gang. Denne gangen spiller han med Knut Buen og Håvard Gimse.

Tellefsen har alltid hatt et stort og bankende hjerte for Ungdomssymfonikerne, og har også spilt med dem flere ganger.

Viktigste som har skjedd

Han er veldig klar på hvor viktig at han mener Ungdomssymfonikerne er for rekrutteringen av klassiske orkestermusikere.

– Det er fantastisk viktig. Jeg pleier å si at de to viktigste tingene som har skjedd de siste 100 år i norsk musikk det er kulturskolene der barn og unge skal få inspirasjon og undervisning i musikk og annen kunst, og det er Ungdomssymfonikerne, sier Tellefsen til NRK.

Ungdomssymfonikerne er en viktig del av Festspillene i Elverum, og hver sommer kommer musikerne for å delta på sommerkurset under Festspillene. De øver og spiller sammen og i grupper i 200 timer.

Audun Breen

Audun Breen (t.h.) er med i Ungdomssymfonikerne for sjette gang.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Og det er nettopp de mange timene med samspill Tellefsen mener er viktig. Elverum har blitt en helt unik utdanningsarena, mener Tellefsen.

– Den er veldig avgjørende for skal de videre til en av de andre symfoniorkestre i Norge så må de ha lært å ha spilt i orkester for det er litt annerledes enn å spille alene. Det lærer de seg her, samt disiplin, samspill og samhandling.

Tilbake for sjette gang

Det var Harry Kvebæk og Leif Jørgensen som hadde en drøm om et symfoniorkester for unge talenter. I 1973 gikk drømmen i oppfyllelse. Sammen med dirigent Karsten Andersen lyktes de å dannet et symfoniorkester, og året etter var Festspillene i Elverum en realitet.

Ungdomssymfonikerne spilte for Munch

Ungdomssymfonikerne under Festspillene i fjor.

Foto: Per Magnussen / NRK

Og ungdommene trives i Elverum og på sommerkurs. Audun Breen har vært med i seks år.

– Jeg vil kalle meg veteransymfoniker, og jeg trives veldig godt her. Dette er en plattform for å test ut ting musikalsk og sosialt. Det gjør deg klar for arbeidslivet, sier Breen.

Han skal snart ta med seg trombonen sin og starte sin profesjonelle karriere i Göteborg.

– Når du ser rundt på orkestre rundt omkring i Norge og Skandinavia så er det veldig mange musikere som har vært i Ungdomssymfonikerne.

SE VIDEO: Ungdomssymfonikerne var 40 år i fjor:

I 40 år har Ungdomssymfonikerne utviklet svært mange klassiske musikere i Norge.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Tatt i fartskontroll på Tynset

  En sjåfør ble ilagt forenklet forelegg i en laserkontroll på Aumliveien på Tynset i morges. Høyeste hastighet var 49 kilometer i 30 sone.

 • Gruveanlegg får minnesmerke

  Det skal reises et minnesmerke over gruvedriften på Tverrfjellet på Dovrefjell. Det har kommunestyret i Dovre, Folldal og Oppdal bestemt. Neste år er det 50 år siden gruva på Tverrfjellet ble åpna. Gruva var i drift nær 30 år, før den ble stengt.

  Ved utsiktspaviljongen på Tverrfjellet med panoramautsikt over Snøhetta (2286 moh), og Svånåtindan (2209 moh).
  Foto: Ole Kristian Tangen
 • Il Tempo Gigante i Høyesterett

  Høyesterett avgjør opphavsretten til "Il Tempo Gigante".Caprino Filmsenter saksøkte Hunderfossen familiepark etter at de bygde en berg- og dalbane basert på den populære bilen.Caprino Filmsenter tapte i Tingretten men fikk mehold i lagmannsretten.

  Folk koser seg i berg- og dalbanen på Hunderfossen i Lillehammer.
  Foto: Alexander Nordby / NRK