NRK Meny
Normal

– Viktig med unge på valglistene

Politiske ungdomsorganisasjoner vil bruke den siste uka før valget til å markedsføre sine unge kandidater overfor ungdom – for å få dem til å stemme.

Valgtorg på Ringsaker videregående skole

Lasse Juliussen i Hedmark AUF mener det er viktig med unge kandidater på valglistene.

Foto: Harald Christian Eiken

– Det er helt avgjørende. Hvis vi skal få 16-åringer til å stemme må de ha noen å identifisere seg med, sier Tor Valdvik.

Valdvik er andrekandidat på Bygdelista for tverrpolitisk samarbeid i Vågå. For fire år siden stilte han til valg for første gang. Før valget sto han sist på lista, som nummer 20.

– Da valgresultatet kom hadde jeg klatret til nummer fem, og det til tross for at jeg ikke enda hadde fylt 20 år. Det var veldig godt å kjenne at noen turte å stemme på meg, selv om jeg var ung, sier han.

– Det gir positive ringvirkninger

Valgdeltakelsen i Norge har vært synkende. Særlig har førstegangsvelgerne vært vanskelige å engasjere. Vegen til valgurnene har blitt lang. Ett av flere tiltak som forsøkes i år er stemmerett for 16-åringer. Da er det kanskje enda viktigere med unge kandidater.

– Det er viktig å få fram at unge mennesker i maktposisjoner i fylkesting og kommunestyrer gir positive ringvirkninger for andre unge. De har som regel et annet perspektiv enn de eldre politikerne, sier Lasse Juliussen i Hedmark AUF.

Også Lars Erik Dypvik, en av ungdomskandidatene til Høyre i Kongsvinger tror de unge velgerne vil kikke etter og stemme fra m de unge kandidatene.

– Ja, det er jo lettere å relatere seg til folk på samme alder. Også når det gjelder saker, sier han.

17 år og førstegangsvelger

Det har vært vrient, men mye tyder på at flere unge vil stemme i år enn på lenge. Jonas og Arne Marius fra Hamar er begge 17 år og skal stemme for første gang.

– Ja, jeg skal stemme, men jeg vet ikke på hva, sier Jonas.

– Det er ikke så viktig for meg, men når jeg først har stemmerett synes jeg jo at jeg bør bruke den, sier Arne Marius.

– Har det noe å si at det er kandidater på deres egen alder da?

– Det har jo litt å si, for de vet jo mer om hva vi ønsker, sier de to.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Innbrudd i Alvdal

  I løpet av natt er det stjålet diesel, varmeovner og armatur fra en anleggsplass i Alvdal. Politiet har undersøkt åstedet.

 • Lavere bompengesatser i Innlandet

  Regjeringen har vedtatt å kutte bompengegjelden med 500 millioner kroner i 2017. For Hedmark og Oppland betyr dette rundt 145 millioner kroner noe som berører bomtakstene på E 6, E 16 og riksvei 4. Tilskuddet betyr at gjennomsnittstakstene blir redusert med rundt 10 prosent.

 • Tvestua i Hamar fredet

  Riksantikvaren har fredet Tvestua som var en husmannsplass under Åker gård i Hamar. Tvestua ligger på Elvsholmen på Midtstranda. Riksantikvar Jørn Holme mener Tvestua er et kulturminne av nasjonal verdi. Husmannsplasser er også lite representert blant fredede bygninger. Flere bygninger på Åker gård er fredet tidligere.

  Fredet husmannsplass i Hamar
  Foto: Hedmark Fylkeskommune