Hopp til innhold

– Vi har hatt verdens farligste yrke

Torsdag ble det kjent at nordsjødykkerne får erstatningen de har kjempet for i femten år. Henning Haug fra Toten har stått midt oppe i den årelange kampen.

Nordsjødykkerne føler seg sviktet av staten.

Henning Haug er leder for Offshoredykkerunionen og er glad for at de endelig kan sette punktum i saken.

– Jeg føler lettelse, og synes at vi tross alt har klart å få til en verdig avslutning på saken, sier Henning Haug, leder i Offshoredykkerunionen.

En lang kamp ble i går ettermiddag avsluttet med en halv million kroner mer enn det regjeringen ville gi han og de 260 andre nordsjødykkerne. Etter flere runder i rettsapparatet, saksøkte syv dykkere staten for brudd på menneskerettighetene. Kampen for erstatning har pågått i flere år, og Haug er glad for å endelig kunne sette punktum i saken.

Selv synes han det flotteste øyeblikket i den lange kampen, var da staten ble dømt i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg før jul.

– Nåløyet er så lite og det er så få som vinner frem. Seieren betød så mye for så mange, forteller han.

Psykiske og fysiske plager

Haug hevder at ethvert dypdykk er ekstremt og at nordsjødykkerne utøvde verdens mest risikable yrke.

– Vi var i et fremmed element og pustet fremmede gasser. Enhver feil kunne bety kroken på døra, sier han.

Han ble raskt en lederskikkelse blant nordsjødykkerne og har opp gjennom årene fått mange telefoner fra andre dykkere.

– Jeg ble oppringt av suicidale dykkere, av familiene deres og andre. Til slutt fikk vi opprettet stiftelsen Dykkerkontakten, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Dykker med boltepistol

Nordsjødykkerne måtte utføre tunge jobber under ekstreme forhold. Her er en av dykkerne i aksjon med vedlikehold på en av oljeinstallasjonene.

Foto: Børre Børretzen/Norsk Oljemuseum

Haug mener at dykkerne har fått både fysiske og psykiske plager etter arbeidet i Nordsjøen. Presset om å både utføre jobben på egenhånd og å overleve, mener han har vært tøff. Skadene de har fått er grunnen til at de saksøkte staten. Selv mener han at staten har oppført seg skammelig.

– Det var helt forferdelig da høyesterett erkjente de faktiske forhold, men sa at staten ikke hadde nær nok tilknytning til virksomheten. Den dommen kunne vi ikke la bli stående, forteller han.

Føler seg ikke hørt

Haug, som kommer fra Kapp på Toten, tror at de fleste av nordsjødykkerne er spenningssøkere. Både vietnamveteraner og folk som drev med andre risikosporter var aktive dykkere.

Han hevder at dykkerne tok opp helse- og sikkerhetsspørsmål hele vegen, men ikke ble hørt. Han mener at oljeeventyret hadde vært umulig uten nordsjødykkerne, men føler seg ikke verdsatt.

Nå skal han endelig sette et punktum i saken, og planene for fremtiden er klare. Denne gangen skal han holde seg over havoverflaten.

– Jeg har en gammel seilbåt, så jeg får bare hoppe opp på den og seile inn i solnedgangen, sier han.