Hopp til innhold

Røde Kors: – Vi endrer ikke våre rutiner

Røde Kors endrer ikke rutinene sine i Sierra Leone før de vet hvordan den norske kvinnen har blitt smittet.

Ola Øydgard

HJELPER: Anestesisykepleier Ola Øydgard fra Hunndalen i Gjøvik er en av flere frivillige for Røde Kors i Sierra Leone. – Alle som jobber her er redde for å bli smitta, sier han.

Foto: Kathrine Mueller/Anine Kongelf - IFRC

– Vi har veldig strenge rutiner, og et skreddersydd program for våre delegater, sier Tørris Jæger som er utenlandssjef i Røde Kors.

Mandag ble det kjent at en norsk kvinne var blitt smittet av Ebola-viruset i Sierra Leone.

– Vi vet foreløpig ikke hvordan den norske kvinnen har blitt smittet, så foreløpig så endrer ikke vi våre sikkerhets rutiner. Vi kan ikke skjerme de mer enn det vi har gjort til nå, før vi vet noe mer om det som har skjedd. Når vi vet mer, først da kan vi se på våre prosedyrer, sier Jæger.

Røde Kors kommer ikke til å trekke noen hjelpearbeider tilbake basert på det som har skjedd.

– Det er profesjonelt forsvarlig å sende delegater til de smitterammede områdene. Men uansett, så er det en risiko. Vi er veldig tydelig på at vårt arbeid ikke er risikofritt, uansett hvor strenge rammer vi har, sier Jæger.

Utenlandssjefen understreker hvor viktig og riktig det er at norsk helsepersonell er tilstede.

– Denne sykdommen kan ikke kontrolleres uten hjelp utenfra. Den hjelpen må også kommer fra Norge, sier Jæger.

– Det er en dødelig sykdom vi prøver å bekjempe

Anestesisykepleier Ola Øydgard fra Hunndalen i Gjøvik har reist til Sierra Leone for å kjempe mot det nådeløse ebolaviruset.

Ola Øydgard

IKKE REDD: Ola Øydgard forteller at sikkerhetsrutinene er gode på Røde Kors-sykehuset der han jobber.

Foto: Kathrine Mueller/Anine Kongelf - IFRC

– Alle vet jo at dette er en dødelig sykdom. Det betyr at mange av pasientene våre dør. Det er sterke inntrykk. Samtidig er det viktig å kunne hjelpe de døende på en så god måte som mulig, slik at de opplever minst mulig plager.

Ola Øydgard fra Hunndalen har fått åtte ukers permisjon fra jobben sin på Gjøvik Sykehus for å reise med Røde Kors for å bekjempe Ebola-viruset. De første fem ukene skal han jobbe med smittede i Sierra Leone, de siste tre ukene skal han ha fri og hente seg inn igjen.

Det var Oppland Arbeiderblad som først omtalte saken mandag.

– Samtidig er det noen som blir friske, og det gjør veldig mye med oss som jobber her. Når noen blir utskrevet er det rene 17. mai-stemningen her! Det er veldig mange inntrykk i begge retninger, forteller han.

Stort pågangsmot hos lokalbefolkningen

Øydgard har vært i Sierra Leone i halvannen uke, og han jobber på et Ebola-sykehus som Røde Kors har ansvaret for. Her jobber lokale og internasjonale arbeidere side om side for å prøve å bekjempe sykdommen. På sjukehuset er det om lag 30 pasienter, men meningen det skal bli flere.

– Man kan ikke kurere Ebola, men man kan gi god støttebehandling, både for å lindre smerter og for å styrke kroppen med riktig væske og riktig ernæringsbalanse, slik at de skal komme seg over kneika.

Han forteller at han har håp for at epidemien skal bli bekjempet.

– Jeg vet at det blir gjort veldig mye arbeid, både her i landet og i hele Vest-Afrika. Når det gjelder det arbeidet jeg gjør, har jeg alltid et håp om at pasientene skal komme seg gjennom dette. Det er veldig gledelig å se at lokalbefolkningen har så mye pågangsmot. De tar denne epidemien på største alvor, sier han.

– En eventyrlyst

– Det er veldig godt å kunne være med å bidra. Jeg har et intenst ønske om å hjelpe; det tror jeg gjelder for alle som drar. Jeg står til disposisjon for Røde Kors, og har blitt spurt om å reise hit. Da følte jeg det var riktig å takke ja til det, sier han.

Øydgard var også i Haiti og tjenestegjorde som sykepleier etter jordskjelvet i 2010.

– Samtidig er det alltid givende å ta imot nye utfordringer. Man får oppleve mye, så det er litt eventyrlyst også. Igjen tror jeg det gjelder for de fleste som reiser ut, sier han.

Er du redd for å bli smittet?

– Jeg bruker å si at alle som jobber her er redde for å bli smitta. Derfor har vi veldig strenge sikkerhetsrutiner. Vi tar ingen sjanser, og vår egen sikkerhet kommer alltid først. Rutinene er så gode, så jeg føler meg trygg, sier han.

Flere saker fra Innlandet