Hopp til innhold

– Vi brukte opp alle sparepengene våre

Faren til en av de tiltalte i den store narkosaken på Lillehammer forklarte at han betalte over en million kroner i et forsøk på å bli kvitt sønnens narkogjeld. – Det hele var en forelders ønske om å redde et liv, om å betale ned en gjeld og et håp om å kunne bli ferdig med hele saken.

Vitneboksen i Sør-Gudbrandsdal tingrett sett forfra

SØNNEN VAR REDD FOR REPRESALIER: 33-åringen tryglet faren om å ikke varsle politiet om pengeutpressingen av frykt for at det ville føre til represalier for 33-åringen selv og hans familie

Foto: Monica Rikoll / NRK

– Det var et evig press på å hele tiden klare å skaffe nok penger, forklarte faren til en av de sju tiltalte i Sør-Gudbrandsdal tingrett i dag.

Han er faren til den 33 år gamle mannen som er tiltalt for blant annet grovt heleri, og har en fremtredende lederstilling i en større virksomhet.

For tre år siden la sønnen kortene på bordet og ba sin far om hjelp til å kvitte seg med narkogjeld.

Ved å tømme sparekontoen og ta opp banklån skrapet han og kona sammen over en million kroner i et forsøk på å bli kvitt en gjeld som til stadighet vokste seg større.

La kortene på bordet i 2011

Aktor Jo Christian Jordet hadde stevnet faren til 33-åringen som vitne for å forklare om de store pengesummene han har gitt til sin sønn, som trolig har vært betaling for narkotika til bakmenn som tilhører et mer organisert kriminelt miljø i Oslo.

Det var en pent kledd eldre mann som ble kalt inn i rettssalen denne formiddagen. Før han tok plass i vitneboksen vekslet han et blikk med sin sønn.

33-åringen hadde blikket festet rett ned i bordplaten foran seg mens faren fortalte om sin kjennskap til pengeoverføringer og narkosalg.

Faren forklarte at 33-åringen hadde henvendt seg til ham i 2011 og ba om hjelp fordi han hadde narkotikagjeld og ikke visste hvordan han skulle klare å skaffe pengene.

Gjelda var på om lag 70 000 kroner. 33-åringen fortalte at han var sikker på at han ville komme seg ut av miljøet som han hadde blitt en del av på Lillehammer dersom dette ble betalt.

– Jeg diskuterte dette med min kone og vi kom frem til at vi skulle gi sønnen vår et lån på 70 000 kroner, forklarte faren.

– Han ble aldri gjeldfri

Etter det gikk det om lag et år uten at faren fikk noen forespørsel fra sønnen som gikk på å få låne penger. Men samtidig registrerte han at sønnen ofte hadde hyppige, kortvarige besøk i hybelen han bodde i hos foreldrene.

Faren sier han skjønte at det dreide seg om narkotikavirksomhet, og fortalte til sønnen at det måtte ta slutt. Da fortalte sønnen at han ennå hadde narkogjeld, og at den hadde vokst seg mye større.

– Han kunne ikke gi noen forklaring på hvorfor den hadde økt. Men jeg mener det hadde blitt snakk om at han skyldte 200 000 kroner.

Igjen ble han og kona enig om at de skulle betale. Hver uke måtte 33-åringen overføre 40 000 kroner til bakmenn. De trodde pengene stammet fra salg av narkotika. 33-åringen hadde tryglet faren om at ingen måtte få vite hvor pengene egentlig kom fra.

Faren noterte ned datoen i sin kalender for når sønnen i utgangspunktet skulle være gjeldfri etter å ha betalt ned flere ukeavdrag.

– Men han ble aldri gjeldfri. Plutselig økte den til 400 000 kroner, så til 600 000 kroner, før det til slutt var det umulig å vite hvor stor denne gjelda egentlig var, forklarte faren.

Det gikk opp for både han og kona at det ville bli særdeles vanskelig for sønnen å komme seg ut av denne gjeldsspiralen.

Ove Herman Frang

UTSATT FOR GROV VOLD: 33-åringens forvarer, Ove Hermann Frang, sier hans klient ble utsatt for grov vold ved flere anledninger på grunn av narkogjeld.

Foto: Ragnhild Skjeldnes / NRK

Tryglet faren om å ikke gå til politiet

Faren forklarte for retten at han nå mente det var på tide å varsle politiet.

– Jeg hadde tenkt å fortelle for politiet at sønnen min var involvert i en narkosak og at han hadde gjeld. Jeg hadde lyst til å be dem om å pågripe min sønn og på den måten få en slutt på dette, forklarte faren.

Men 33-åringen hadde tryglet faren om å ikke si noe til politiet. Hvis han gjorde det, ville det gå 33-åringen eller hans familie ille. Sønnen nektet å si hvem det var han var redd for. Faren forklarte at han trodde det dreide seg om personer tilknyttet et narkomiljø i Oslo.

Foreldrene fortsatte å skrape sammen penger til de ukentlige avdragene. Til slutt ble sparekontoen tømt, og faren så ingen annen råd enn å ta opp et banklån på 500 000 kroner.

– Men høsten 2013 sa det stopp, vi hadde ikke igjen mer penger. Samtidig så jeg at sønnen min hadde det veldig vanskelig. Han kunne bryte ut i gråt og fortalte at han ikke skjønte hvordan han skulle klare å komme seg ut av dette.

Lettet over at sønnen ble tatt

Redningen kom i november i fjor. Da ble nemlig 33-åringen pågrepet av politiet for besittelse av hasj.

– Det var en lettelse at han ble tatt, forklarte faren.

33-åringen ble begjært varetektsfengslet, og har sittet i varetekt i snart et år. Familien reiste for å besøke sønnen i fengsel så fort de bare kunne. Det siste året har de besøkt sønnen i fengsel hver fjortende dag.

Faren forklarer at de forsøker å holde en hyggelig stemning når de er på besøk, og fokusere på at sønnen nå endelig kan bli ferdig med saken, få sin dom og se framover.

Dommeren spurte faren om han ikke hadde vært bekymret for å bli tatt for medvirkning ved å forsøke å slette sønnens narkogjeld.

– Nei. Jeg har lest andre saker hvor foreldre har betalt store summer for å forsøke å redde sine barn uten å ha fått en dom for det. Jeg ville også bare forsøke å hjelpe min sønn, forklarte faren.

Han er ikke den eneste forelderen som har betalt store summer for å forsøke å slette barnas narkogjeld.

Faren til en 26 år gammel mann medtiltalt i saken overførte verdier for 140 000 kroner til den antatte hovedmannen på Lillehammer som følge av trusler om vold mot familien på grunn av sønnens narkogjeld.

Han har fremmet sivilt søksmål mot den antatte hovedmannen.


Flere saker fra Innlandet