NRK Meny
Normal

– Vet ikke hva som møter oss

Ved hjelp av motorsykkel, tog, bil og ponni skal tre eventyrlystne nordmenn reise fra Oslo til Nord-Korea. Målet er å dra på moderne eventyr.

Aleksander Bergo og Bjørn Fosse

MOTORSYKKEL: Aleksander Bergo og Bjørn Fosse kjører motorsykkel gjennom Europa på vei til Nord-Korea.

Foto: Hans-Eivind Urbye

– Litt av poenget er at vi ikke vet akkurat hva vi skal, forteller Bjørn Fosse.

Sammen med kameratene Aleksander Bergo og Hans-Eivind Urbye satt han 11. mai kursen østover mot Nord-Korea. Fosse og Bergo på motorsykkel, og Urbye i bil.

– Vi skal innom vanvittig mange spennende steder på veien. Og så skal vi knytte oss selv i kontakt med så mange lokale folk på veien og rett og slett bare lære om dem, sier Fosse.

– Vi har en nysgjerrighet og en vandrelyst

Med mål om å dra på moderne eventyr, har trioen i lang tid planlagt den noe utradisjonelle turen som går gjennom blant annet Ukraina, Georgia og Mongolia.

– Det er mange som lurer på hvorfor vi skal innom Ukraina eller besøke Nord-Korea, men det er fordi vi har lyst til å se selv hvordan det er. Vi har, om mulig, lyst til å dele et litt mer nyansert bilde av hvordan verden ser ut fra vårt perspektiv, forteller Fosse.

Visum, innreisetillatelser og reiseplaner har tatt sin tid. For minst 17 land skal besøkes på turen som i luftlinje tilsvarer 7500 kilometer. Etter at motorsyklene er satt igjen i Georgia, fortsetter reisen med tog til Kina. Deretter venter dagsetapper med bil og ponni.

– Vi tar denne reisen fordi vi har en nysgjerrighet og en vandrelyst. Planlegging og gjennomføring av lengre reiser er det som driver oss, sier Fosse.

Askeladdene

ØDE: Turen går gjennom land og byer turister vanligvis ikke ferdes.

Foto: Hans-Eivind Urbye

Skal lage reisedokumentar

Reisen dokumenteres av filmskaper og regissør Hans-Eivind Urbye.

– Det har blitt 50/50 reisedokumentar og sosialkommentar fordi det er så mye som skjer de stedene vi skal til. Det blir speende å se hva de folka egentlig sier, forteller Urbye.

I tillegg til å lage dokumentar, viser også de tre glimt fra reisen på sosiale medier.

– Bjørn og Aleksander er veldig karismatiske og jeg tror jeg kommer til å få mye ut av å filme og regissere dem. Så jeg håper at det blir veldig bra, sier Urbye.

I øyeblikket befinner trioen seg på grensen mellom Georgia og Russland, der de skal sette fra seg motorsyklene og reise videre med tog, buss og ponni.

Hans-Eivind Urbye dokumenterer reisen

FILMER: Hans-Eivind Urbye filmer kameratene på turen østover.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Sakkyndige om 13-åringens død

  Dødsfallet til den 13-årige jenta i Valdres-saken kunne vært unngått, hvis hun hadde fått behandling. Det sa to sakkyndige i rettssaken mot den tiltalte mora.
  De leste opp sin rapport og forklarte seg for retten på Gjøvik i formiddag.

 • Hensatt i hjelpeløs tilstand

  Mannen og kvinnen som er pågrepet etter at en kvinne ble funndet død i Kongsvinger tirsdag, er siktet for å ha hensatt en person i hjelpeløs tilstand. De to fremstilles for varetektsfengsling i formiddag.

 • Store elver kan bli mest flomutsatt

  Det er opp mot 60 prosents sannsynlighet for alvorlig vårflom i de store elvene på Østlandet, mener NVE-Norges Vassdrags- og energidirektorat. En analyse viser at særlig Trysilelva og Glomma er utsatt.