NRK Meny
Normal

Aktor: – De kan ikke snakke seg vekk fra dette

– Film og bildebevisene forteller bruddstykker av hva disse barna har vært utsatt for. De tiltalte kan ikke snakke seg vekk fra dette, sier aktor Iris Storås.

Statsadvokat og aktor, Iris Storås

Statsadvokat og aktor i overgrepssaken i Alvdal, Iris Storås, er i gang med sin avslutningsprosedyre.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Aktor, statssadvokat Iris Storås er i gang med sin avslutningsprosedyre i overgrepssaken i Alvdal.

Hun forteller en sterk historie om hva hun mener har skjedd i huset i Alvdal i fire år fra 2003 til 2007.

Hun redegjør for de åpenbare bevisene, og gjør et poeng av at de tiltalte bare har innrømmet det de har vært nødt til og at de har tilpasset forklaringene sine etterhvert.

Hvem skal retten tro på. De tiltalte eller barna?

– Barna har fortalt om gjentatte overgrep. Filmene og bildene viser hva som skjedde i dette huset. Det er umulig å snakke seg vekk fra det.

Aktor Iris Storås

Bevisene sier alt

Tiltalt 1 erkjenner bare et overgrep mot stedatteren, ingen andre. Tiltalt 2 erkjenner bare et overgrep mot sønnen, ingen andre. Tiltalt 3 og 4 erkjenner ingenting.

– Det står i sterk kontrast til bevisene og forklaringene til barna.

– Barna har fortalt om gjentatte overgrep. Filmene og bildene viser hva som skjedde i dette huset. Det er umulig å snakke seg vekk fra det, sa aktor.

– Gudskjelov for bildene

Aktor sier at det er vanskelig å forestille seg at voksne kan gjøre sånt med barn, og spør om vi hadde forstått hva disse fire barna virkelig ble utsatt for hvis det ikke hadde vært for bildene og videoene.

– Men alt barna forteller oss er eksempler på det vi ser. Filmene og videoene viser bruddstykker av hva disse barna har vært utsatt for. Barna forteller om så mye, mye mer.

– Jenta vet hva som kommer

Aktor snakket om det ene overgrepet mot datteren som stefaren har innrømmet. Det ble filmet, det er grovt og tilsvarer voldtekt.

– Vi ser klart at det ikke er første gang hun er med på dette. Hun vet hva som skal skje, hva hun skal gjøre og hva som forventes av henne. Hun vet også hva som kommer. Det er ikke noen tvil om at denne jenta har opplevd dette flere ganger, sa aktor.

Også sønnen fortalte om en rekke overgrep både fra moren og stefaren.

I det andre dommeravhøret sa han at han trodde han hadde hatt en hjerneskade, men at han var kurert nå. Han forsøker å beskytte mor. Han sier at hun gjør veldig feil, men at det ikke er lett å være mamma. Det viser barns utrolige evne til å tilgi foreldrene sine.

Aktor Iris Storås mener altså at gutten ikke ville sagt noe sånt, om det ikke var sant.

(Artikkelen fortsetter under grafikken.)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Visste om hverandres legning

Aktor gjorde også et poeng ut av at de to hovedtiltalte tidlig ble kjent med hverandres seksuelle interesse for barn.

– Moren fikk vite at den nye samboeren var dømt for utuktig handling med barn da han flyttet inn hos henne. På en tur til Sverige fortalte hun ham at hun var tiltrukket av barn. Til tross for det sov de alle i samme seng, barn og voksne sammen.

Statsadvokat og aktor, Iris Storås.

Iris Storås mener de tiltalte ikke kan snakke vekk fra overgrepene.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
Overgrepssaken i Alvdal

Iris Storås og bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK
De fem tiltalte i overgrepssaken i Alvdal i rettssalen

De fem tiltalte i overgrepssaken.

Foto: Tegner: Esther Bjørnebo
Tinghuset i Elverum

Rettssaken mot de fem tiltalte går i tinghuset i Elverum.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Aktor poengterte også at det var et stort forbruk av alkohol og hasj i hjemmet deres, og at det begynte allerede før den tiltalte stefaren flyttet inn.

Hun viser til at de har seksualiserte bilder som ble tatt allerede i februar 2003, og så videre i alle de fire årene misbruket skal ha pågått.

– Det er denne hverdagen, med rus og misbruk barna levde i, sa aktor i sin prosedyre.

Mener naboparet er skyldige

Aktor knytter også naboekteparet (tiltalt 3 og 4) til huset og til overgrepene. Den hovedtiltalte moren var sammen med broren til tiltalte 3 i en periode, og de hadde jevngamle barn som lekte sammen.

– Det er klart at de festet sammen og at barna var mye på besøk i huset. Denne kontakten fortsatte også etter at broren til tiltalte 3 flyttet ut og stefaren flyttet inn. Det bekreftes av flere, sier aktor.

Sønnen til naboekteparet har forklart at foreldene var tilstede i huset, og tvang ham og søsteren til å gjøre ting med de to hovedtiltalte.

– Hvorfor skulle han lyve om det?

– Han sier uoppfordret at mamma og pappa var tilstede. Ingen har spurt om det. Politiet visste ikke noe om det. Er det noen grunn for ham til å trekke inn foreldrene sine, hvis det ikke er sant? Det er jo mammaen og pappaen hans, sa aktor.

Gutten har stått ved sin forklaring, flere ganger.

Søsteren hans har kanskje fortrengt mye av det som skjedde.

– Hun husker lukten av håret til den hovedtiltalte moren og hun husker skjegget til den hovedtiltalte 64-åringen. Hun husker en søt lukt i huset og at gardinene alltid var trukket for. Det mener jeg forteller mye, sa aktor Iris Storås.

Aldri 100 prosent sikre

I starten av prosedyren sin (som aktor fortsatt er i gang med) snakket aktor om den tvilen som alltid vil være til stede i en slik sak. Man skal ta hensyn til tvil, men ikke oppkonstruert tvil og det er bevisene samlet som skal vurderes.

Det vil alltid være noen løse tråder. Det er en samlet konklusjon man ikke skal være i tvil om. Man kan aldri være 100 prosent sikker uten å ha vært tilstede, og det er det ingen av oss som har vært.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Uskadd etter å ha kjørt ned stolpe

  Føreren kom uskadd fra en utforkjøring på riksvei 4 i Gjøvik ved Hunton i kveld. Bilen havnet i grøfta etter å ha kjørt ned en lyktestolpe.

 • Tatt for narkobruk på Kongsvinger

  En person ble tatt bruk av narkotika på Kongsvinger jernbanestasjon ved 18-tiden mandag. Personen anmeldes for forholdet, melder politiet.

 • Kø på riksvei 25

  Trafikken går sakte på riksvei 25 mellom Elverum og Hamar på grunn av bilberging.

  Kø rv 25
  Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK