– Ulveopprøret må tas på høyeste hold

Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise fra Stange mener partiet ikke kan gå inn i et valgår med åpen splittelse.

Unge Høyre-leder Tonning Riise
Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Før jul sa miljø- og klimaminister Vidar Helgesen (H) nei til ulvejakt i Hedmark . Rovviltnemdene hadde vedtatt å ta ut fire ulveflokker i Hedmark, og reagerte kraftig på at departementet sa nei.

En rekke medlemmer i partiet har meldt seg ut og Rovviltnemda legger ned sitt arbeid i protest.

– Opprørsstemningen er reell. Dette handler om viktige prinsipper, som respekt for eiendomsretten og enkeltmenneskets rettigheter, sier Kristian Tonning Riise til Klassekampen.

Tonning Riise er leder i Unge Høyre og Hedmark Høyre sin førstekandidat foran Stortingsvalget neste år.

Ni busser til Oslo

Havkonferansen i Stavanger.

Statsråd Vidar Helgesen (H) måtte tåle sterk kritikk fra sine egne etter at han sa nei til ulvejakt.

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

Vidar Helgesen har innkalt til møte mellom partene som står bak ulveforliket (Høyre, Ap, Frp og KrF) den 4. januar.

I forbindelse med dette møtet mobiliserer en rekke miljøer i Innlandet. Det blir satt opp ni busser fra ulike steder i Hedmark og Oppland, som skal frakte aksjonister inn til Oslo.

– Dette blir en markering hvor innbyggere, jegere, beitenæringa, grunneiere, friluftsfolk og ordførere vil stille, sier Knut Arne Gjems i NJFF Hedmark.

Ulv ved Osensjøen

En ulveflokk ved Osensjøen i Hedmark.

Foto: Arne Nævra/Torgeir B. Lande

Det kom som en overraskelse og vakte heftige reaksjoner, at miljø- og klimaministeren sa nei til den planlagte ulvejakta. Planen var å ta ut 32 ulver i fire ulveflokker i Hedmark, men med ministerens nei, blir det bare lisensjakt på i alt 15 ulver og kun fem i Hedmark.

Ikke bra med splittelse i valgår

Kristian Tonning Riise er bekymret for splittelsen denne saken har ført til i Høyre.

– Man har innsett på høyeste hold at dette er en vanskelig sak for partiet , og at problemet kan bli langvarig. Ingen ønsker å gå inn i et valgår med en åpen splittelse om det vi oppfatter som helt sentrale Høyre-verdier, sier Kristian Tonning Riise.

Statsminister Erna Solberg under en pressekonferanse om neste års statsbudsjett i møtelokalene til ASKO på Kalbakken lørdag kveld.

Statsminister Erna Solberg gikk ut og støttet statsråden sin etter alle de negative reaksjonene.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet bestemte at skadepotensialet ikke er stort nok til at fire ulveflokker i Hedmark kan skytes.

Statsminister Erna Solberg gikk ut og støttet statsråden sin etter avgjørelsen og mener de ikke hadde noe annet valg enn å si nei til jakt, hvis de skal følge reglene i Bernkonvensjonen.