NRK Meny
Normal

Olemic Thommessen: – Greit med master i Oslo

– Det er helt udramatisk å legge masterstudiet til Oslo, sier stortingspresident og lillehamring Olemic Thommessen. Hans vara er ikke enig.

fotomontasje-filmskolen på Lillehammer/Olemic Thommesen

– Å flytte masteren er helt udramatisk, sier stortingspresident og lillehamring Olemic Thommessen. (Fotomontasje)

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Den mangeårige kulturpolitikeren som kjempet for å få filmskolen lagt til Lillehammer, har dermed et helt annet syn enn mange andre politikere fra Oppland.

Mens Arbeiderpartiets kulturpolitiske talsperson Rigmor Aasrud raser over flyttingen av masterstudiet, og flere andre stortingspolitikere og lokalpolitikere krever at filmskolen gjør om sitt vedtak, mener den nåværende stortingspresidenten Olemic Thommessen at de andre politikerne overreagerer.

På kollisjonskurs

Jørand Ødegård Lunde

Jørand Ødegård Lunde.

Foto: Kirsti Hovde

– Kvaliteten på studiet er viktigere enn hvor studietilbudet skal være. Dette er helt udramatisk, sier Thommessen, som i mange år var Høyres fremste kulturpolitiker – og et hett navn som kulturminister før han fikk tilbud om vervet som stortingspresident.

Han er dermed på kollisjonskurs med sin partikollega Jørand Ødegård Lunde, som er Olemics vara på Stortinget og gruppeleder for Høyre i Oppland fylkesting.

– Savner begrunnelse

– I likhet med Thommessen mener jeg kvaliteten på utdanningen er viktigst for at skolen skal beholde sin gode posisjon. Men dersom det er mulig å få til på Lillehammer, bør masterutdanningen være på Lillehammer, sier Ødegård Lunde til NRK.

Hun savner begrunnelse for hvorfor masterstudiet skal være i Oslo. Derfor bør Lillehammer i stedet velges.

– Så langt har jeg ikke sett noen dokumentasjon på at det ikke kan være mulig, sier hun.

Den norske filmskolen, som er en avdeling under Høgskolen i Lillehammer, har i søknaden sin til godkjenningsmyndigheten NOKUT sagt at studiested skal være Lillehammer. Men for å tiltrekke seg de mest interessante studentene har de bestemt seg for å ha mesteparten av undervisningen i Oslo.

Der holder de etter det NRK erfarer nå på å inngå leiekontrakt i nærheten av kunsthøgskolen.

– Ubegrunnet frykt

Senterpartiets stortingsrepresentant Anne Tingelstad Wøien og hennes partikollega fylkesvaraordfører Ivar Odnes frykter at flytting av masterutdanningen er første steg i flytting av hele filmskolen – og at neste steg kan bli flytting av bachelorstudiet.

– Det er bare en spekulasjon. Det er ingenting i denne saken som kan grunngi en slik frykt, sier Olemic Thommessen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Elverum ligger under

  Sandnes Ulf tar ledelsen 0–1 mot Elverum etter skåring av Axel Kryger. Da spøker det for Elverums håp om å berge plassen i 1. divisjon. Med to kamper igjen å spille ligger de to poeng bak Fredrikstad, som ligger på playoffplassen.

 • Målløst til pause

  Ingen skåringer i førsteomgang i 1. divisjonskampen mellom Elverum og Sandnes Ulf. Med uavgjort resultat til slutt vil Elverum fortsatt ligge an til nedrykk når det gjenstår to serierunder.

 • To priser for Kleveland

  Marcus Kleveland fra Dombås vant to priser under lørdagens Snowboardawards, som ble arrangert i Oslo. Kleveland vant prisen for årets triks og prisen for årets mannlige kjører, for øvrig for andre året på rad.

  Marcus Kleveland
  Foto: Matias Fosso / Snowboardforbundet