Bestevenninnen: – Det var tydelig at noe plaget henne

Bestevenninnen sier det åpenbart var noe som plaget den fornærmede jenta (16) i Øygard-saken. – Jeg skjønte det før hun sa det, sier jenta i retten.

Mette Yvonne Larsen

Rune Øygards forsvarer borret hardt i troverdighet til fornærmedes venninner, som vitnet i retten torsdag.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Fornærmedes bestevenninne gjennom det siste året vitnet i overgrepssaken mot Vågå-ordfører Rune Øygard (Ap) i Sør-Gudbrandsdal tingrett torsdag.

Vitnet sier det var tydelig at noe plaget henne, og at hun derfor spurte bestevennninnen sin rett ut om det var hun som var «den jenta» som avisene skrev om i forbindelse med Øygard-saken.

– Hun fortalte kort at hun hadde hatt et seksuelt forhold til Rune. Jeg visste ikke hvem han var, så det måtte hun forklare. Da fikk jeg sjokk, men har aldri tvilt på at hun snakker sant.

– Jeg skjønte at det var henne før hun sa det. Det var mye som falt på plass da hun fortalte at det var henne, avslutter vitnet.

– «Hytta er di, bilen er din»

En annen venninne av fornærmede som vitnet torsdag, stusset på at Rune sa at gjenstander tilhørte den fornærmede, og at hun fikk alt hun ville ha på butikken da de handlet.

– «Hytta er di, bilen er din». Det reagerte jeg på at han sa til henne, forteller venninna.

Hun undret seg også over at fornærmede fikk alt hun ville ha av Øygard når de var på handleturer:

– «Vil du ha noe mer», spurte han henne ofte da vi var på matbutikken.

Den unge venninnen har vært med til tiltaltes hytte i Vågå sammen med den fornærmede jenta og Øygard. Hun var også med på overnattingstur på hytta til Øygard på Vestlandet.

Øygard framstod som en far for henne, at han tok seg av henne, ifølge vitnet.

Rune Øygard

Vågå-ordfører Rune Øygard (53) har innrømmet 'griseprat' på SKype, og å ha sovet i samme seng som den unge jenta, men nekter for at han har forgrepet seg seksuelt på henne.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

– Reagerte på kjæreste

I sin utspørring av vitnet lurte aktor Thorbjørn Klundseter på om vitnet vet noe om Rune skal ha reagert da jenta fikk seg kjæreste.

– Da vi var på tur til ei hytte i Vågå satt jeg og jenta i baksetet og NN en telefon. Reidun og Rune satt i forsetet. Det virket på meg som jenta ikke vil si hvem det var fra, men at Rune var opptatt av det. Han ertet henne med det, og han virket interessert. Han fulgte med på samtalen, forklarer venninna.

Denne turen skal ha vært én av to hytteturer vitnet deltok på sammen med tiltalte Rune Øygard og den fornærmede jenta. Hun fortalte videre om hytteturen i Vågå.

– Vi kom sent hjem til hytta en kveld etter å ha vært ute og sett på en hest. Reidun hadde lagt seg. Jeg så på TV, der satt Rune også. NN skulle på do, da ble Rune også borte. Han ble borte lenge, så jeg gikk i gangen og så etter. Jeg hørte ingenting, men så etter en stund kom Rune tilbake og begynte å snakke om familiesituasjonen til NN. Da NN kom tilbake såg det ut som hun hadde det vondt. Rune sa at hun hadde «ildt i magen» på grunn av ting som hadde skjedd hjemme.

Vitnet forteller videre at det virket som den fornærma jenta hadde grått den kvelden, og at det virket som hun var utilpass og ordknapp. Hun forteller at hun forsøkte å spørre den fornærmede hva det var, men at hun ikke ville svare.

– Jeg ble frosset ut

NRK snakket med jenta noen dager før vitnemålet, der fortalte hun om ryktespredningen i bygda og en vanskelig situasjon på skolen etter at Øygard ble anmeldt og saken eksploderte i media. Jenta forteller også i retten at hun har hatt det forferdelig.

– Det har vært tungt. Jeg har blitt frosset ut i klassen og ikke hatt så mye kontakt med medelever. Vi prøvde å få gjort noe med det, men det ble ikke innført tiltak som var synlige fra skolen sin side.

Hun forteller at de forsøkte å få politiet til å komme på skolen for at de andre elevene skulle bli bedre informert om saken, men at dette ble avvist av avdelingslederen ved skolen.

– De sa at det ville gjøre saken verre, men jeg tror det hadde blitt bedre. Det virker på meg som at folk ikke tror på jenta, og at de tror på Rune, kanskje fordi folk «fyrer opp under» denne siden av saken..

Rektoren på skolen jentene går på har i et tilsvar til NRK svart at hun ikke kjenner til enkeltsaker, men at hun har gjort sitt beste for at Øygard-saken ikke skal påvirke elevenes skolehverdag.

– Det gir ingen mening for meg, sier den unge jenta med gråtkvalt stemme.