NRK Meny
Normal

– To regjeringer har sviktet i rovdyrpolitikken

– Det hadde vært hyggelig om noen av dem som sitter på Theatercaféen i Oslo kunne ta seg en tur til skogen øst for Glomma og snakke med vanlige mennesker om effekten av rovdyrpolitikken, sier varaordføreren Arnfinn Uthus (Sp) i Elverum.

En oppspist sau etter jervangrep

En oppspist sau etter jervangrep

Foto: Privat

Varaordfører i Elverum, Arnfinn Uthus, er selv jeger.

Varaordfører i Elverum, Arnfinn Uthus, er selv jeger.

Foto: Privat

– Både de rødgrønne og de blåblå har sviktet i rovdyrpolitikken, sier Senterparti-politikeren, som selv er jeger.

Fredag presenterte Økokrim tiltalene om ulovlig ulvejakt mot seks menn fra Elverum og Engerdal. Uthus sier at det er mange som har sympati med de tiltalte.

– De tiltalte får sympati

– Mange forstår hvorfor de tiltalte har gjort det de har gjort. Men nå er det jo slik her i landet at vi må bruke de spillereglene vi har. Jeg har gått den politiske veg, selv om resultatet er veldig dårlig så langt.

Mens tiltalen ble presentert var Uthus på jakt - en lovlig sådan, etter elg. Han etterlyser politikere med nærkontakt, både med natur og mennesker som er berørt.

– For 10-20 år siden var det sauer overalt i området her. Det er det nå slutt på, det er faktisk forbudet å slippe ut sau. Bøndene har omstilt seg og begynt med storfe.

Fylkesmannen mener altså at denne bjørnen skal begynne å spise gras til våren.

Arnfinn Uthus

– Men hva skjer? Jo, nå har vi opplevd at fem kviger er tatt av bjørn nå i sommer. På en av dem, en svær kvige, ble kun juret spist av. Vi har fått avslag på fellingssøknad hver gang.

– Fylkesmannen i Hedmark mener altså at denne bjørnen nå til våren skal begynne å spise gras, etter å ha fått smaken på kjøtt.

– Det er ikke lenger overskudd

Han og de andre jegerne mener at selve jaktopplevelsen blir ødelagt når man ikke lenger kan høste av et overskudd.

– Jakt er en fin hobby, men det er også meningsfullt å kunne høste av naturens overskudd. Nå er det ikke noe overskudd lenger.

Han forteller om 11 ulveobservasjoner på en uke fra hans jaktlag. Samtidig er det svært få elgkalver å se, og de finner igjen kadaver.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Dømt for å ha tent på hus

  To menn i 20-åra er dømt for å ha tent på en bolig på Jevnaker i mai 2014. Det skriver Hadeland. Huset var tomt og ble brukt som en avlastningsbolig for barn. Ifølge avisa slipper de to å sone i fengsel på grunn av tungtveiende personlige forhold.

 • Dyr ulvesommer

  Kostnadene etter sommerens ulveangrep på sau på Hadeland , Toten og Hurdal er på nær 3,5 millioner kroner. Fylkesmannen i Oppland har sendt Klima- og miljøverndepartementet oversikt. Rundt 300 sauer er påvist tatt av ulv i disse områdene i sommer.

  Sauekadaver etter ulveangrep i Gran
  Foto: Privat
 • Bønder satser på fiskeoppdrett

  Fylkesrådet i Hedmark har godkjent det første anlegget for landbasert oppdrett av røye. 20 bønder fra nord i Østerdalen til Våler i sør vil satse på oppdrettsfisk. På sikt håper initiativtakerne at fiskeoppdrett skal bli like stort som skogbruk.