NRK Meny
Normal

Helsedirektoratet mener barn uten matpakke bør få mat på skolen

GJØVIK (NRK): Helsedirektoratet mener ingen barn bør gå sultne. Nok et samfunnsproblem skolene forventes å rydde opp i, sukker rektor.

Matpakke

SUNN MAT: Helsedirektoratet sier de kommer med anbefalingen fra et ernæringsmessig perspektiv. - Det er å anse som grunnleggende omsorg, skriver de.

– Å kunne tilby enkel mat til elever som er sultne og ikke har med seg mat må være å anse som grunnleggende omsorg, skriver direktoratet i den nye veiledningen «Bra mat i barneskole og skolefritidsordning».

Veiledningen var på høring i vår, og vil bli lansert til høsten, blant annet gjennom ulike konferanser.

Ellen Margrethe Carlsen, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, sier at veiledningen er ment som en anbefaling for skolene, ikke et påbud.

– Vi kommer med de rådene vi mener er best ut fra et ernæringsmessig perspektiv. Alle barn må spise for å klare å holde konsentrasjonen oppe gjennom dagen, sier Carlsen.

Utfordring å nå fram til alle

Klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Østberg Landaas ved Rikshospitalet er positiv til veiledningen fra Helsedirektoratets anbefaling.

– Det er en kjent utfordring at informasjon om sunt kosthold når fram til de som allerede er opptatt av kost og helse. Foreldre som allerede sender med matpakker sluker inspirasjonshefter og sender med stadig flottere matpakker med rikelig av frukt og grønnsaker. Utfordringen er å nå fram til de som ikke sender med matpakker i det hele tatt, mener hun.

Landaas forklarer at utdanning viser seg å være en nøkkelfaktor for god helse, og at hvis man skal utjevne sosiale forskjeller må man tilrettelegge for at elever, også fra familier med lite fokus på kosthold, får best mulig forutsetninger for god læring.

– Å sørge for et enkelt og sunt mattilbud for de som ikke har med matpakke mener jeg kan bidra positivt i så måte.

– Nok et samfunnsproblem skolen skal rydde opp i

Likevel reagerer skolefolket på forslaget. Rektor ved Gjøvik skole, Kjetil Ulset, mener at dette er enda et samfunnsproblem det forventes at skolene skal ryddes opp i.

– Jeg ønsker en fin kantine på Gjøvik skole hjertelig velkommen, med god plass til våre 350 elever og 50 ansatte, sier Ulset, noe ironisk.

Han frykter at anbefalingen fra Helsedirektoratet skal bli enda et problem samfunnet har, og som det forventes at skolene skal rydde opp i.

– Det som er problemet, er at lærerne har så mye annet de skal følge opp. Det kan ikke bli slik at de i tillegg må bruke tida si på å stå og skjære brødskiver, sier Ulset.

– Skolen har ingen plikt til å servere mat

Utdanningsdirektoratet skriver i en epost at de forholder seg til gjeldende regelverk hva gjelder skolemat.

– Skoleeier/skolene har ingen plikt til å ha et mattilbud etter opplæringsloven med forskrifter. Plikten for skoleeier til å ha en ordning med gratis frukt og grønnsaker hver dag på ungdomsskoler (og kombinerte skoler), ble opphevet 1. august 2014, skriver avdelingsdirektør i Utdanningsdirektoratet, Cathrine Børnes, i en epost til NRK.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Litauere kjøper hotell i Sør-Fron

    Det tidligere helsehotellet Pyntaberget i Sør-Fron er solgt til et litauisk selskap for 2,8 milllioner kroner, melder Gudbrandsdølen Dagningen. De nye eierne driver et stort reisebyrå i Litauen, og formidler fra før av mange turister til Norge.

  • En bil av veien

    En bil har kjørt av veien på fylkesvei 250 mellom Vingrom og Vingromsåsen. Utforkjørselen skjedde om lag 8 kilometer fra Vingrom. En mann var i bilen, men han skal være ute av kjøretøyet.