– Tenker på ranet hver dag

Familien som ble ranet og holdt fanget i sitt eget hjem på Otta har vært sterkt preget av det som skjedde. Det kom fram i rettsaken i dag.

Hus Otta-ran

Det var i dette huset det brutale ranet fant sted i 2008.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Det er over tre år siden den brutale hendelsen fant sted, men familien sliter fortsatt med å bearbeide den traumatiske hendelsen. Den 57 år gamle familiefaren forklarte seg i dag i Nord-Gudbrandsdal tingrett.

– Jeg tenker på ranet hver dag, sa han i retten.

Mannen forklarte at ransmennene var brutale og frekke. De snakket gebrokkent og kom med spydigheter mot familien. Han fortalte videre at ranerne kom med kommentarer om hans kones datter, noe som fikk dem til å frykte at de ville begå et overgrep mot henne.

Sliter med å være alene hjemme

Det skal stå ille til med mannens kone, som nå er redd for å være alene hjemme i huset. I retten fortalte han at han ofte må komme hjem fra jobb for å roe henne ned. Datteren hennes, som er i begynnelsen av 20-årene, sliter også med ettereffektene og klarer ikke å bo for seg selv.

Etter å ha låst familien i kjelleren kjørte ranerne avgårde. Da klarte familiefaren å slite seg løs og klatre ut av et vindu. Han løp til en bensinstasjon for å få hjelp:

– Da jeg kom fram var jeg så tørr i munnen at jeg ikke klarte snakke. Jeg måtte hente meg en brus før jeg klarte å si hva som hadde skjedd, sa han.

Risikerer 12 år

De to som utførte ranet er fortsatt på frifot, men tidligere i år ble en 42 år gammel Ottaværing arrestert i Thailand. Han har vært etterlyst internasjonalt og er nå siktet for medvirkning til grovt ran. Strafferammen er på 12 år.

Rettsaken mot den 42-åringen er berammet til ut i neste uke. Han har nektet straffskyld.