NRK Meny
Normal

– Ta mer ansvar for katten din

Det er mange hjemløse katter som lider fordi de sulter, fryser eller er syke. Nå starter en kampanje for å få ned antallet hjemløse katter.

Katt

Mattilsynet, Dyrebeskyttelsen og flere organsisasjoner samarbeider nå om en kampanje for å få katteeiere til å ta mer ansvar for katten sin.

Foto: iStock

– Det er du som eier en katt, som må ta ansvaret for at katten din ikke kommer bort eller får uønskede kattunger, sier Torunn Knævelsrud.

Hun er leder i seksjon for dyrevelferd i Mattilsynet.

For å få ned antallet hjemløse katter samarbeider Mattilsynet, Dyrebeskyttelsen Norge, Smådyrpraktiserende veterinærers forening og Norsk Huskattforening om en kampanje som skal få katteiere til å ta mer ansvar for katten sin.

Katten din kan bli avlivet

Katter funnet for latt på Garnås.

Katter er også sosiale dyr og klarer seg ikke godt alene, slik noen tror.

Foto: Inger Synøve Natten

Katter kommer av og til bort, og disse kattene formerer seg. Dermed blir det stadig flere eierløse og ville katter. Mange kommuner avvliver villkatter for å få ned bestanden, men det kan også ramme katter som egentlig har en eier, men som ikke er id-merket.

– Det beste du kan gjøre, er å kontakte veterinær for å få katten ID-merket og kastrert eller sterilisert, sier Torunn Knævelsrud.

Å forhindre at katten kommer på avveie eller får uønskede kattunger, hører til ansvaret som katteeier, påpeker Mattilsynet.

Myter om katter

 • Myte: Katten må få et kull med kattunger før kastrering
 • Fakta: Katten trenger ikke kattunger for å utvikle seg normalt. Tidlig kastrering reduserer risikoen for jursvulster
 • Myte: Det er dyreplageri å kastrere hannkatter
 • Fakta: Nei, katter kommer seg veldig raskt etter inngrepet. Hannkatter kommer seg raskt etter inngrepet. Kastrerte katter slåss mindre. Kastrerte katter får mindre skader og er mindre utsatt for sykdom. Kastrerte katter streifer mindre
 • Myte: Katter kan fange sin egen mat og klarer seg derfor uten eiere og uten et hjem.
 • Fakta: Selv om katten setter pris på å gå fritt ute og gjerne jakter på mus og fugler, er den avhengig av en eier for å ha et godt liv.
 • Myte: Norske katter er tilpasset norske forhold, og har derfor bare godt av å være ute, også når det er kaldt.
 • Fakta: Nei, katter klarer seg ikke lenge ute i kulda. Katter er ikke tilpasset å leve utendørs i Norge om vinteren.
 • Myte: Katter finner alltid tilbake hjem, også på helt nye steder, f eks på hytta.
 • Fakta: Nei, katter finner ikke alltid hjem. Hvis du «ferieflytter» katten til en kattepasser eller til hytta, bør den holdes innendørs eller luftes i bånd. Mange katter går seg bort mens de prøver å finne hjem.
 • Myte: Katter er selvstendige dyr som ikke trenger selskap.
 • Fakta: Katter er selvstendige OG sosiale. De har en annen sosial interaksjon med menneske enn hunden, men er ikke mindre sosiale.

Kan ikke omplassere alle

Mattilsynet og organisasjonene som samarbeider om kattekampanjen, ønsker ikke at friske katter skal bli avlivet. Det er mange organsisasjoner som omplasserer katter, men det er flere hjemløse katter enn det er mulig å finne nye hjem til.

Omplassering krever også at katten er frisk nok og sosialisert på mennesker.

Les også: