NRK Meny
Normal

– Sykehuset Innlandet får svarene de selv vil ha

Legeforeningen i Oppland reagerer på spørreundersøkelsen Sykehuset Innlandet har gjort. – Det er ledende spørsmål og resultatet blir slik Sykehuset Innlandet vil ha det, sier leder Inger Krag Nyhus.

Inger Krag Nyhus

Leder i Legeforeningen i Oppland Inger Krag Nyhus mener Sykehuset Innlandet stiller tendensiøse spørsmål, som gjør at de få svarene de selv vil ha i undersøkelsen de har fått utført. Her er hun avbildet i forbindelse med en demonstrasjon.

Foto: Daniel Aardal

Elverum sjukehus

Sykehusstrukturen i innlandsområdet er stadig et hett tema. En ny undersøkelse som Sykehuset Innlandet har fått utført vekker reaksjoner. Her ser vi Elverum sykehus.

Foto: Morten Holm / SCANPIX

I går skrev NRK at 70 prosent av 1000 spurte i Hedmark og Oppland svarer at kvalitet er viktigere enn beliggenhet i framtidas sjukehus. Tallene kom frem gjennom en undersøkelse som Sentio research har gjort for Sykehuset Innlandet.

– Det varmer hjertet mitt, sa leder i brukerutvalget i Sykehuset Innlandet, Marthe Kraabøl.

Nå går legeforeningen i Oppland ut og sier at Sykehuset Innlandet ikke burde foretatt denne spørreundersøkelsen.

– Ledende spørsmål

– Det har jo blitt veldig populært å gå ut med slike undersøkelser. Men jeg syns det er beheftet med så mye feil. Jeg mener det ikke er verdt noe, og at det er tendensiøst. Og jeg tenker at man kunne brukt disse pengene på en annen måte, sier leder i Legeforeningen i Oppland, Inger Krag Nyhus.

Det er særlig et av spørsmålene hun reagerer på: «I framtidas sjukehus: Hva er viktigst for deg, beliggenhet eller kvalitet»?

Hun sier at man med et slikt spørsmål maner frem det svaret man ønsker, og at det er naturlig at folk vil svare at kvalitet er viktigst.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Kvalitet viktigere enn sjukehusbeliggenhet

Leder i brukerutvalget i Sykehuset Innlandet, Marthe Kraabøl, er svært fornøyd med svarene de fikk i undersøkelsen.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

– Får et selvsagt svar

– Man har ingen ny informasjon i undersøkelsen, og får et selvsagt svar. Det ene svaret ekskluderer det andre, og det er ikke et godt, åpent spørsmål, sier Nyhus.

Og hun legger til:

– Det blir som et premiss at man må ofre geografi for å få kvalitet, og det er ikke riktig.

Administrerende direktør i Sykehuset Innlandet Morten Lang-Ree har imidlertid poengtert overfor NRK at han ikke mener de to faktorene er motstridende.

– Det er viktig for oss å få vite hva som er myter og hva som er fakta. At såpass mange svarer kvalitet betyr at de tenker som vi gjør når vi jobber videre. Nærhet og kvalitet er ikke nødvendigvis motstridende, men på noen områder ser vi at vi får bedre kvalitet ved en sentralisering, sier Morten Lang-Ree.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Kvalitet viktigere enn sjukehusbeliggenhet

Administrerende direktør i Sykehuset Innlandet Morten Lang-Ree presiserer at han ikke mener at geografi og kvalitet nødvendigvis er motstridende.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

91 prosent på Hedmarken

Det var store forskjeller i svarene som kom fra innbyggerne i de ulike regionen.

Hele 91 prosent av de spurte på Hedmarken satte kvalitet høyest. Også i Gjøvikregionen (73 prosent) og Lillehammerregionen (69 prosent) er kvalitet betydelig viktigere enn beliggenhet, ifølge innbyggerne som har svart.

I Nord-Østerdal er det 58 prosent som mener beliggenhet er viktigst, også i alle de andre regionene setter over halvparten kvalitet foran hvor sjukehuset ligger.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND