NRK Meny
Normal

– Bankansatt svindlet banker for 19,5 millioner

En tidligere bankansatt fra Hedmark har innrømmet bedrageri på nesten 20 millioner kroner. Kvinnens advokat sier at belastning i ettertid har vært enorm, og at den tiltalte nå ser frem til å få saken overstått.

Sparebanken Hedmark, hovedkontoret i Hamar

Som ansatt i Sparebanken Hedmark, fikk kvinnen tak i penger fra andre banker ved å forfalske dokumenter.

Foto: Harald Chr. Eiken / NRK

Saken er en av de største svindelsakene i sitt slag i Hedmark og skal ha foregått i en periode på seks år. Kvinnen har tilstått alle de 67 tilfellene hun har stått tiltalt for. Nå ser hun frem til å få rettssaken unnagjort.

– Hun har levd under et stort press i mange år og ønsker nå å bli ferdig med domsavsigelsen så raskt som mulig for å komme seg videre her i livet. Dette er en enorm belastning for henne, og presset har ligget der fra den første straffbare handlingen i januar 2006, og frem til i dag, sier kvinnens advokat, Aina Tvengsberg.

19,5 millioner i underslag

Det faktiske bedrageriet er på 16,8 millioner, men kvinnen er også tiltalt for bedrageriforsøk på 2,7 millioner. Til sammen dreier saken seg om et pengebeløp på 19,5 millioner kroner. Hun skal ha forfalsket selvangivelser, manipulert gjeldsposter, forfalsket underskrifter, justert lønnsslipper og oppgitt uriktige nedbetalinger på lån.

Kvinnen skal ha misbrukt sin posisjon som bankansatt og fått de forskjellige lånene fra mer enn 30 forskjellige banker. Pengesummene skal ha gått til privat forbruk for henne og familien. I dag angrer kvinnen sterkt på det hun har gjort og Tvengsberg forklarer at hun for tiden er langt nede.

– Nå søker hun støtte hos sine kjære og så er det opp til henne om hun vil søke profesjonell hjelp for å komme seg gjennom alt dette.

Tilsto etter hvert

Til tross for at hun har lagt alle kort på bordet, har ikke aktoratet oppfattet henne som spesielt samarbeidsvillig.

– Hun har erkjente de straffbare forhold etter hvert som de har blitt presentert for henne. Tilståelsene har kommet etter etterforskningen, så her har politiet måttet finne bevis først, sier politiadvokat Richard Røed til NRK.

Saken skal savne sidestykke i Hedmark og Sparebanken Hedmark anmeldte kvinnen i 2012. Da hadde hun nettopp tatt imot en sluttpakke og sagt opp jobben.

– Påtalemyndigheten ser svært alvorlig på dette, det er mange forhold og store beløp. Saken har en strafferamme på seks års fengsel, og ut ifra denne sakens alvorlighet snakker vi om en påstand på ubetinget fengsel av en viss varighet, sier Røed.

Saken skal opp for retten i Sør-Østerdal tingrett 15. mai. Det er satt av to dager til behandling.