NRK Meny
Normal

– Svært viktig for digitaliseringen av det norske samfunnet

HAMAR (NRK): For 20 år siden deltok datainteresserte tenåringer på det første The Gathering i Hamar. I dag har de framstående posisjoner i teknologiselskaper.

The Gathering 2016

TONNEVIS AV DATAKRAFT PÅ PLASS: Det ble raskt fullt i Vikingskipet i Hamar da The Gathering åpnet dørene i dag.

Foto: Einar Langholen Schulstad / NRK

– Dette har vært svært viktig for digitaliseringen av det norske samfunnet, sier Torgeir Waterhouse som er direktør for internett og nye medier i IKT Norge.

– Dette er livet!

For noen er det utenkelig å dra noe annet sted enn til fjells i påsken. For andre er det utenkelig å dra noe annet sted enn til Vikingskipet.

– Det er jo dette som er livet! sier en av deltakerne, i det han skyver inn en svær tralle med datautstyr.

The Gathering 2016

FORT FULLT: Det var lange køer utenfor Vikingskipet i Hamar like før The Gathering åpnet på onsdag.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Fra The Gathering til IKT-bransjen

Her er noen eksempler på deltakere som gjorde karriere i bransjen etterpå:

 • Øystein Homelien ble en av eierne av Powertech, Norges fjerde største leverandør av fast bredbånd til bedriftsmarkedet.
 • Bjørn Andeas Wentzel fikk en toppstilling i IKT-giganten Cisco.
 • Arnfinn Grønberg ble systemkonsulent i Norsk Scania, som har ca. 1000 ansatte.
 • Tommy Sollyst Hulthin ble IT-sjef for flere Norlandia-selskaper.
  The Gathering ble åpnet i dag, og det skal markeres med en spesiell åpningskonsert.

  KLARE FOR DATATREFF: Påsken feires best inne i en stor idrettshall på Hamar, mener de som møtte opp på The Gathering i dag.

– Inspirasjon

Siden 1996 har treffet vært arrangert i Hamar, og i dag tidlig var det lange køer utenfor Vikingskipet like før dørene ble åpnet.

– Dette har i alle år vært en fantastisk inspirasjon for ungdom med programmering og IKT som interesse, og det har ført til liknende arrangementer andre steder i landet, sier Waterhouse.

400 frivillige

Organisasjonen er blitt større. Hvert år kommer 5000 deltagere til Hamar, og for å få til det har frivillighetsgruppa vokst til mer enn 400 personer. Før innrykket har de travle dager med snekring, saging, kabeldraging og rigging.

Torgeir Waterhouse

HYLLER THE GATHERING: Torgeir Waterhouse i IKT Norge.

Foto: Pressebilde / IKT Norge

– I løpet av få dager bygger de opp store og kompliserte datanettverk. Dette er kompetansehveing og IKT-selskapene har lært av det som skjer her, sier styreleder Markus Sæthershagen.

– Det er nok litt mer normalt å være nerd nå enn for 20 år siden. Jeg husker da jeg kom hit i 1996 og ble overveldet over omfanget da jeg kom inn i hallen. Siden da har dette vært fast påskeaktivitet.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Kinesisk snøkunst til Beitostølen

  Neste veke kjem ei gruppe med kinesiske snøskulptørar til Beitostølen for å starte arbeidet med eit stort kunstverk i snø, melder OA. I alpinbakken har dei nå laga ein snøhaug på tusen kubikk som dei langreiste kunstnarane skal få boltre seg i. Kunstverket er ein del av avtala som Beitostølen resort har inngått med millionbyen Harbin i Kina.

 • Bil velta mellom Moelv og Brøttum

  Ein bil ligg på sida etter ei utforkøyring på fylkesveg 213 mellom Moelv og Brøttum, like ved Ulvenkrysset, skriv Ringsaker blad. Bilen har treft brøytekanten før han velta inn i vegbana. Politiet var på staden rundt klokka 17 i ettermiddag. Dei har så langt ikkje sett noko til føraren av bilen. Trafikken blir dirigert manuelt forbi staden.

 • Stort underslag for retten

  Tirsdag må en bonde fra Hedmark og en tidligere regnskapssjef i Gartnerhallen møte i retten, tiltalt for å ha underslått 49 millioner kroner fra frukt- og grøntprodusenten. Ifølge førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim er dette en av de mer alvorlige underslagssakene Økokrim har hatt, skriver NTB.