NRK Meny
Normal

Naturvernforbundet: – Statskog hogger verneverdig skog

– Statskog burde fratas miljøsertifikatet når de hogger verneverdig skog, mener Naturvernforbundet i Hedmark. Statsbedriften avviser kritikken som grunnløs.

Skog

Naturvernforbundet mener Statskog er en miljøversting som bevisst raserer verneverdig skog for profitt.

Foto: NRK

Naturvernforbundet i Hedmark mener at Statskog har hogget skog i minst fem områder som enten er vernet eller er under vurdering som verneverdig.

– Vi kjenner oss ikke igjen i at vi skal være miljøverstinger. Tvert imot holder vi miljøvernfanen høyt, svarer skogsjef i Statskog Monica Grindberg.

– Fører folk bak lyset

Gjermund Gjestvang

Gjermund Gjestvang i Naturvernforbundet

Foto: Privat

Naturvernforbundet har nå sendt brev til Det Norske Veritas, som skal miljøsertifisere Statskog. Organisasjonen skriver der at Statskog framstiller hogsten som "som miljøvennlig og bærekraftig til tross for at det motsatte er tilfelle. På den måten føres kunden bak lyset."

I brevet blir det også hevdet at Statskog "ignorerer og trenerer lovpålagt informasjon".

Bakgrunnen er at forbundet i november 2012 fikk avslag på spørsmål om miljøinformasjon om planlagt avvirkning av gammel naturskog på statsgrunn i Hedmark. I fjor høst fikk organisasjonen medhold i sin klage over dette avslaget. 28. november har de etterspurt informasjon, men har ennå ikke fått svar.

–Det er ikke riktig at de ikke har fått informasjon. Vi har lagt ut den informasjonen på Kart Statskog og det har de fått tilgang til. Der kan de lese om hogstplanene i en 5-årsperiode, sier Monica Grindberg i Statskog.

– Hogger bort naturverdier

– Vi reagerer også sterkt på at Statskog har hogd på Tørråsen i Stor-Elvdal (bildet). Dette er et område skal utredes for vern, og det er derfor utilbørlig at statsbedriften velger å hogge akkurat der, sier Gjermund Gjestvang i Naturvernforbundet i Hedmark.

– Statskog eies av det norske folk og skulle være en ledestjerne på miljø. I stedet hogger de bort naturverdiene, sier Gjestvang.

Statskog svarer at de har forholdt seg områdene som Miljøverndepartementet har vurdert eller vurderer som verneverdige.

– Vi holder oss unna de områdene som er foreslått verna, sier Monica Grindberg.

Fra Tørråsen i Stor-Elvdal.

I Tørråsen har Statskogs hogst foregått på et område som skulle utredes for vern.

Foto: Norges Naturvernforbund

Hogde feil på grunn av kartfeil

Skogsjefen i Statskog sier det kun er et område der de var innpå skog som var foreslått verna. Det var i Imsdalen i Stor-Elvdal.

– En kartfeil førte til at vi kom innpå området, men driften ble stansa med en gang vi fant ut at vi var på området som var foreslått verna. Det var ikke mye skog som gikk med der, sier Grindberg.

Ved Bråtaseterberget i Våler ba Naturvernforbundet om øyeblikkelig stans av hogst av gammel skog.

– Vi sjekka med miljøverndirektoratet, og de sa det ikke var verna skog. Heller ikke Våler kommune mente det var verna skog der, sier Monica Grindberg.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Bortvist fra oktoberfest i Elverum

    To menn er bortvist fra "Oktoberfesten" i Elverum sentrum sent fredag kveld. Mennene, en i 20-åra og en i 40-åra, ble vist bort på grunn av ufin oppførsel, melder Politiet i Innlandet på Twitter.

  • Bil av veien på fv.51

    Bil har kjørt av veien på fv.51 Golsfjellet, på Opplandsiden av fylkesgrensen. Nødetater er på vei.

  • Flere politistillinger i Innlandet

    Innlandet politidistrikt har fått 41 nye stillinger for 2017. 20 av dem øremerkes etterforskning og forebygging, blant annet ved å følge opp nærpolitireformen og straffesaker bedre. 14 av stillingene skal gå til de tre geografiske driftsenhetene.