NRK Meny
Normal

Politiet: – Søkte om lån da moren var på ferie eller jobb

Politiets etterforskning viser at datteren søkte om lån i morens navn mens moren var i utlandet eller på jobb.

Richard Røed, Randi Kristiansen Lien

Aktor Richard Røed og politirevisor og sakkyndig Randi Kristiansen Lien.

Foto: Linda Vespestad / NRK

En kvinne i 30-årene fra Hedmarken er tiltalt for grovt økonomisk bedrageri på cirka 700 000 kroner, og forsøk på det samme på cirka 1,6 millioner kroner. Ifølge tiltalen ble lånene tatt opp i morens navn uten hennes samtykke.

Under rettssaken i Hedmarken tingrett har kvinnen forklart at moren visste at lånene ble tatt opp, og at hun satt siden av henne når det ble søkt om lån via internett. Moren har i sin forklaring nektet for at dette stemmer.

Politiet har gått igjennom beslag gjort hjemme hos den tiltalte kvinnen, kontoutskrifter, papirer fra banker og så videre. Det var politirevisor og sakkyndig i saken, Randi Kristiansen Lien, som redegjorde for hva slags informasjon politiet har funnet i papirene i saken.

– Ikke hjemme

Ved hjelp av papirene kan politiet se når det ble søkt om lån, og om moren var hjemme da det skjedde. Kontoutskriftene til moren viser at hun var på utenlandsferie da flere av lånene ble gjort.

Hamar tinghus

Rettssaken avsluttes i Hedmarken tingrett på Hamar fredag.

Foto: Knut Sveen / NRK

Forsvarer Johnny Christian Schill ville vite om politiet hadde brukt IP-adresser for å se hvor personen som søkte om lånene satt, men det har ikke politiet gjort.

Politiet har også snakket med morens arbeidsgiver og funnet ut at moren ved flere anledninger var på jobb da det ble søkt om lån. Lånene er søkt i morens navn, men stort sett er det brukt tiltaltes telefonnummer og e-postadresse i søkepapirene.

Det er gjort flere kontantuttak på Hamar med et kredittkort som var utstedt i morens navn, mens hun var i utlandet. Det er også gjort flere kontooverføringer fra morens konto til den tiltaltes konto, mens moren var bortreist.

Det er i løpet av hele tidsperioden som tiltalen omtaler overført mindre og større summer fra morens konto til den tiltalte datterens.

Fant morens post hos datteren

En bank sendte ut et velkomstbrev adressert til moren etter at et lån hadde blitt innvilget. Dette brevet ble beslaglagt hjemme hos den tiltalte.

Her ble det også funnet flere kredittkort som var utstedt til moren, og kvitteringer på kjøp som er gjort med noen av disse kortene.

I sin forklaring sa kvinnen at lånene i hovedsak gikk til moren, men moren på sin side hevder hun ikke visste noe om at det ble søkt om lån.