NRK Meny
Normal

– Kvalsvik skylder oss 650 000 kroner i lønn

På Dovreskogen sitter flere fortvilte ansatte etter at Kvalsvik produksjon på Dombås ble slått konkurs i ettermiddag. Sju polske arbeidere sier de ikke kan dra hjem før bedriften betaler utestående lønn.

En av arbeiderne ved Kvalsvik produksjon i stua på et hus på Dovreskogen

– SKYLDER 650 000 KRONER: Ifølge Damian Czerwionka skylder Kvalsvik produksjon om lag 650 000 kroner i utestående lønn til de sju polske arbeiderne ved fabrikken.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

I ettermiddag ble det kjent at det er åpnet for konkurs for Kvalsvik produksjon AS. Om lag 20 ansatte har ikke lenger noen jobb å gå til.

I et hus på Dovreskogen bor flere polske statsborgere som jobber ved kjøkkenprodusenten. De er helt blakke og venter på å få utbetalt utestående lønn fra arbeidsgiveren sin.

– Akkurat nå er vi alle veldig stresset. Vi har lyst til å dra hjem til Polen, men det kan vi ikke før vi får pengene som bedriften skylder oss, forklarer Damian Czerwionka.

Industrieventyr ble til mareritt

Det som skulle bli et industrieventyr har blitt et mareritt, både for kommunen og de ansatte.

I 2008 kunne kjøkkenprodusenten flytte inn i en splitter ny produksjonshall. Kommunen investerte 40 millioner kroner til bygging av hallen i håp om at bedriften skulle gi sårt etterlengtede arbeidsplasser på Dovre.

Satsingen endte i stedet med politianmeldelse av ansatte, beskyldninger om sosial dumping, dårlige arbeidsforhold og ansatte som ikke har fått utbetalt lønn på flere måneder.

Samtidig skylder kjøkkenprodusenten 1,8 millioner kroner for manglende husleie av produksjonshallen til kommunen.

Ordfører Bengt Fasteraune utenfor lokalene til KValsvik produksjon

FORTVILET OVER DEN FORLATTE PRODUKSJONSHALLEN: – Vi er avhengig av å ha leietakere i hallen, sier Dovre-ordfører Bengt Fasteraune.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

– Unødvendig og usaklig

NRK har gjentatte ganger forsøkt å få tak i bedriftsleder og eier Geir Kvalsvik, som ikke vil stille til intervju.

I dag endret han fabrikkens navn til det noe spesielle «Takk og farvel AS».

Ordfører i Dovre, Bengt Fasteraune, synes det var en unødvendig og usaklig manøver fra Kvalsviks side.

– Vi har stilt opp for bedriften fra første stund, og hvis det ligger noe i forhold til kommunen der med tanke på takk og farvel, så har ikke jeg noe sans for det, sier Fasteraune.

Arbeidsledige og politianmeldt

De polske statsborgerne i boligen på Dovreskogen har jobbet for kjøkkenprodusenten i opptil ti år.

Nå er de arbeidsledige, og attpåtil politianmeldt av bedriftseieren for tyveri på fabrikken. Bedriftsledelsen hevder de har stjålet produkter.

– Det er liksom takken for vårt arbeidsinnsats og lojalitet i alle disse årene, sier Czerwionka.

Politiet vil foreløpig ikke si hva de har kommet fram til i etterforskningen av de påståtte tyveriene annet enn at det fremdeles gjenstår flere avhør av mistenkte og vitner.

I dag ble det klart at Kvalsvik produksjon AS er åpnet for konkurs. På Dovreskogen sitter flere ansatte fortvilte tilbake, og mener bedriften skylder dem enorme summer i utestående lønn.

VIL HJEM TIL POLEN: Ti polske arbeidere sier de bare venter på å kunne dra hjem etter konkursen.