NRK Meny
Normal

– Sjekk isforholdene før du går ut på Mjøsa

Rådene fra ispilkerne som bruker Mjøsa er klare dagen etter at en 80 år gammel mann døde etter at han gikk gjennom isen ved Hamar.

Hør med kjentfolk som kjenner Mjøsa og isforholdene før du går ut på isen.

Isen er fortsatt usikker på Mjøsa. Det tryggeste er å spørre de lokale ispilkerne før man beveger seg ut på isen.

Johan Mellbye tar aldri noen sjanser før han skal ut på mjøsisen. Den må være tykk nok. I dag målte han 8 centimeter, og det er mer enn nok.

I går døde en 80 år gammel mann da han gikk gjennom mjøsisen ved Hamar.

– Der ulykken skjedde var det maks to dager gammel is. Når regelen er at ukegammel is her holder ti centimeter tykkelse så kan man trygt si at det var for tynt, sier Mellbye.

Han tror mannen ble lurt av snedekket som kom i går.

– Det gjorde det helt umulig å se forskjellen på ny og gammel is, sier han.

– Ha med pigger

Få kjenner isforholdene på Mjøsa bedre enn pilkerne. Og et sted på isen der det er trygt å være nå er ved Fiskehytta på Jessnes.

Fiskerne gir gjerne råd til turgåere. Det viktigste er å ha med pigger som du har rundt halsen så du kan trekke deg opp igjen selv. I tillegg kan det være lurt at den som går først har en tynn line som han trekker etter seg.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Trailer av veien

    En trailer har kjørt av veien på Riksvei 4 ved avkjøring mot Fylkesvei 244, Eina. Det er ikke snakk om personskade. Trafikken går greit forbi. Nødetatene er på stedet, det er glatt i veibanen.

  • Skiløpere i vegen

    Politiet har rykket ut etter at de har fått flere meldinger om skiløpere som går på riksveg 4 på Harestua.

  • Snur om E6-tunnel

    Statens Vegvesen har snudd - nå vil de at den nye E6-tunnelen ved Lillehammer skal starte ved Øyresvika, skriver GD. Vegvesenet sier det har kommet mange merknader til det opprinnelige forslaget om en kortere tunnel, 250 millioner kroner rimeligere.