NRK Meny
Normal

– Sjekk isforholdene før du går ut på Mjøsa

Rådene fra ispilkerne som bruker Mjøsa er klare dagen etter at en 80 år gammel mann døde etter at han gikk gjennom isen ved Hamar.

Hør med kjentfolk som kjenner Mjøsa og isforholdene før du går ut på isen.

Isen er fortsatt usikker på Mjøsa. Det tryggeste er å spørre de lokale ispilkerne før man beveger seg ut på isen.

Johan Mellbye tar aldri noen sjanser før han skal ut på mjøsisen. Den må være tykk nok. I dag målte han 8 centimeter, og det er mer enn nok.

I går døde en 80 år gammel mann da han gikk gjennom mjøsisen ved Hamar.

– Der ulykken skjedde var det maks to dager gammel is. Når regelen er at ukegammel is her holder ti centimeter tykkelse så kan man trygt si at det var for tynt, sier Mellbye.

Han tror mannen ble lurt av snedekket som kom i går.

– Det gjorde det helt umulig å se forskjellen på ny og gammel is, sier han.

– Ha med pigger

Få kjenner isforholdene på Mjøsa bedre enn pilkerne. Og et sted på isen der det er trygt å være nå er ved Fiskehytta på Jessnes.

Fiskerne gir gjerne råd til turgåere. Det viktigste er å ha med pigger som du har rundt halsen så du kan trekke deg opp igjen selv. I tillegg kan det være lurt at den som går først har en tynn line som han trekker etter seg.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ras over vegen i Bøverdalen

  Fylkesveg 55 i Bøverdalen er åpen igjen etter at et mindre ras stengte deler av vegen tidligere i kveld. Ingen personer eller kjøretøy var berørt.

 • Snøras på Tronfjell og Dombås

  Både ved Tronfjell i Alvdal og ved Grønseterhøe i Dombås er det meldt om snøskred i kveld. Skredet ved Tronfjell er sjekket ut av Røde Kors og politi, luftambulansen har søkt over området i Dombås. Det er ikke spor av folk i eller ved skredet noen av stedene, melder politiet.

 • Kronprinsen besøkte Budor

  Kronprins Haakon besøkte Røde Kors sin hytte på Budor i Løten i dag. Her fikk han blant annet vite hvor mange som rykker ut for å hjelpe påsketuristene. –Jobben hjelpekorpsene gjør for at vi andre kan ferdes trygt i fjellet er veldig viktig, sa kronprinsen.

  Kronprins Haakon besøker Røde Kors på Budor
  Foto: Frode Meskau / NRK