NRK Meny
Normal

– Saken må få konsekvenser

Fylkesrådet og fylkesdirektøren i Hedmark sitter nå i krisemøte for å finne ut hva som skal bli konsekvensene av Eva Arnseths milliongaranti til et Hamar-firma.

Aasa Gjestvang

Sps fylkesråd Aasa Gjestvang avventer hva Ap bestemmer seg for.

Foto: Jan Egil Løvbak / NRK

Eva Arnseth

Fylkesråd Eva Arnseth: Må gå på grunn av garantisaken?

Foto: NRK

Onsdag ble det kjent at fylkesråd Eva Arnseth ga garanti om seks millioner kroner til et Hamar-firma uten å ha fullmakt til det.

Firmaet Scan4News sendte 23. februar en søknad til fylkesrådet i Hedmark om seks millioner kroner i støtte over tre år til et forskningsprosjekt, et samarbeidsprosjekt med blant annet Høgskolen i Gjøvik og den nederlandske stat.

Men allerede to uker før søknaden ble sendt til fylkesrådet, hadde Scan4News fått garantien om pengestøtte. Det var fylkesråd Eva Arnseth som garanterte beløpet, uten at resten av fylkesrådet var orientert.

– Det er trist at vi har kommet hit

Senterpartiets Åsa Gjestvang, som er nestleder i fylkesrådet fikk aldri vite om garantien før saken ble behandlet politisk. Nå krever hun at saken får konsekvenser, men hun vil avvente og se hva fylkesrådet nå kommer fram til.

– Jeg synes det er trist at vi har kommet dit vi er nå. Det er ikke til å komme fra at ingen i fylkestinget i Hedmark har mulighet til å gi denne typen garantier, sier hun.

Hun legger til at Hedmark Senterparti kommer til å diskutere saken på sitt styremøte torsdag kveld. Men hun vil altså verken avkrefte eller bekrefte om Senterpartiet vil støtte et eventuelt mistillitsforslag mot fylkesrådet.

– Noen konsekvenser må jo dette få, men jeg vet foreløpig ikke noe om hvilke, sier Gjestvang.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ministeren legger ikke føringer

  Kommunalminister Jan Tore Sanner ønsker ikke å legge føringer for hvordan arbeidsplasser og funksjoner fordeles i Hedmark og Oppland når de to fylkene slås sammen. Forhandlingsutvalgene var i dag i møte med ministeren. – Ingen tvil om at vi har mange vanskelige oppgaver foran oss. Det vanskeligste er å fordele arbeidsplasser, sier fylkesråd i Hedmark, Aasa Gjestvang.

  En delegasjon fra Hedmark og Oppland på besøk hos kommunalminister Jan Tore Sanne
  Foto: Stein S. Schinstad / NRK
 • Palestinere mot Trump i Gjøvik

  Omlag 50 personer deltok i en markering i Gjøvik torsdag kveld mot Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad. Palestinakomiteen i Oppland sto bak demonstrasjonen. De mener den norske regjeringa må gripe inn i fredsprosessen i området.

  Palestinademonstrasjon Gjøvik
  Foto: Mohammad Alkordi
 • Tre til sjekk etter trafikkulykke

  Tre personer er sendt til legevakt for en sjekk etter et trafikkuhell Moelv sentrum i ettermiddag. To biler var involvert i uhellet og trafikken dirigeres forbi stedet.