Hopp til innhold

Nyttårsaften: – Putt bomull i ørene på hunden

Dyrlege Roy Leirvik anbefaler hundeeiere å hjelpe sine redde, firbente venner gjennom årets siste kveld ved å putte bomull i ørene deres.

Dyrlege Roy Leirvik i Elverum

Dyrlege Roy Leirvik anbefaler hundeeiere å dempe lydinntrykket for dyrene på årets siste kveld.

Foto: Anne Næsheim / NRK

Mange ser fram til fyrverkeriene på nyttårsaften. Samtidig oppfordres hundeeiere til å ta hensyn til de firbeinte. Det fins råd også for dem.

Omkring 30 prosent av hundene reagerer på smellene fra rakettene, og den naturlige reaksjonen er å forsøke å rømme fra støykilden.

Gjemmer seg

Dyrlege Roy Leirvik i Elverum sier at husdyr vanligvis går og gjemmer seg når nyttårsrakettene fyres opp.

– Dyrene opplever mye uro, de tør ikke gå ut, og tør heller ikke gå ut for å gjøre fra seg, forklarer han.

Derfor anbefaler han hundeeiere å dempe lydinntrykket for dyrene.

– Det hjelper ikke veldig mye, men det kan dempe hørselsinntrykket noe, forklarer han.

– Er det så lett som det høres ut, å putte bomull i ørene på en hund?

– Ja, det er faktisk ganske lett på de fleste, men du må huske å ta dem ut igjen etterpå, sier han.

– Vurder beroligende medisin

Leirvik oppfordrer hundeeiere med spesielt redde dyr til å ta kontakt med veterinær for beroligende medisiner.

– Men ta kontakt med veterinær tidlig på dagen, for medikamentene må tas før det braker løs. forklarer han.

– Men er det greit sånn uten videre å gi hunden medisiner?

– Nei, og derfor bør det helst prøves ut på forhånd, for så å justere dosen. Ulike dyr reagerer ulikt på samme type medikamenter. Man må være litt forsiktig og ta kontakt med vakthavende veterinær, anbefaler han.

  • Hvilke forholdsregler tar du for at hunden din ikke skal bli skremt på nyttårsaften? Diskuter nederst i saken!

– Tren på høye lyder

Til senere år anbefaler Leirvik at de som har hund bruker adventstiden til å trene hunden på å takle de høye smellene. Ifølge Leirvik finnes det lydeffekter man kan spille av for hunden, for slik å forberede den på at smellene fra rakettene ikke er farlige.

– Mange får god effekt av treningen. For eksempel kan første søndag i advent være en påminnelsesdag for å starte med forberedelsene av hunden, sier han.

Leirvik sier at noen hunder ikke får effekt av verken medisiner eller forebyggende trening. Da kan bedøvelse være en siste utvei for å komme seg gjennom nyttårsaften.

Hvis hunden er livredd kan man vurdere å ta inn hunden å gi den bedøvelse. Eller, man kan ta kontakt med venner som bor mere landlig til, og høre om de kan være barnevakt for hunden. Jo mindre høye rakettlyder, jo bedre for redde hunder,

Veterinær Roy Leirvik

Også Norsk Kennel Klub (NKK) kommer med anbefalinger til hvordan man best kan skåne hunden på nyttårsaften.

– Det beste du kan gjøre for hunden på nyttårsaften er å droppe å ta den med ut for å se på fyrverkeriet. Hold deg heller innendørs, og skru gjerne opp TV-en litt eller sett på rolig musikk for å maskere lyden av rakettene, skriver de i en pressemelding.

De oppfordrer også alle til å vise hensyn til de firbente og begrense bruken av fyrverkeri til tidspunktet rundt midnatt på selve nyttårsaften.

– Det å skåne hunden fra fyrverkeriene blir en enda større utfordring når raketter fyres opp med jevne mellomrom hele nyttårsaften, melder NKK.

Gav hunden rødvin

Roy Leirvik har jobbet som veterinær i flere år, og han husker spesielt en episode fra da han jobba på Veterinærhøgskolen i Oslo, og hadde resepsjonsvakt på skolens poliklinikk en nyttårsaften.

– Da ringte det ei dame, og hun fortalte at hunden hennes var livredd. Hun sa at det samme hadde skjedd året før, og at hun da hadde plassert hunden på badet og trukket for gardinene og persiennene. Deretter hadde hun puttet bomull i ørene på hunden, og tatt seg et glass rødvin. Hun hadde gitt litt til hunden også, og det hadde gått helt fint. Hun ringte veterinæren for å høre om hun kunne bruke samme oppskriften et år til, ler Leirvik.

Han humrer og forklarer at han ikke kunne gå god for rødvinen, men at han fortalte kvinnen at hvis det gikk bra i året før, så ville det sannsynligvis gå bra dette året også.

– Hvis hunden din ikke ble syk av det i fjor, går det nok bra i år også, fortalte jeg kvinnen. Men jeg kan ikke gå god for inntaket av vin, sier han.

Flere saker fra Innlandet