NRK Meny
Normal

– Jeg har vært voldsomt skeptisk til politiet i denne saken

Rune Øygard sier han reagerer sterkt på flere politilekkasjer, og at det er hovedgrunnen til at han nektet å stille til flere avhør.

Rettssak Rune Øygard

Rune Øygard hadde med en bok med notater som han støttet seg på under sin forklaring torsdag.

Foto: Elin Fagertun / Tegner

En tydelig godt forberedt Rune Øygard startet sin forklaring i Sør-Gudbrandsdal tingrett torsdag ettermiddag.

I sin frie forklaring fortalte han om hvordan han og den da 13 år gamle jenta møttes, og hvordan de fikk stadig mer kontakt.

Han gav uttrykk for at jenta ble mer tillitsfull og trygg på seg selv i løpet av denne perioden, og ønsket å tilbringe stadig mer tid hos ekteparet Øygard.

– Etterhvert var vi litt mer usikre, vi følte oss brukt mer og mer i bløffer eller usannheter, og lurte ofte på om alt som ble sagt var sant. Det var ikke så lett å følge opp.

Grilles av aktor

Aktor Thorbjørn Klundseter grillet Øygard på flere aspekter ved forholdet til jenta.

Øygard fortalte at de to kunne ha en felles ordbruk som kunne misforstås av andre, og var unnvikende da han ble bedt om eksempler.

– Det er en sjargong vi bruker når vi skal være bestemte og sette skapet på plass. Det var mange som stusset over at vi hadde en åpen dialog med tullprat. Vi snakket sammen som om hun var datteren vår, sier Øygard.

Senere mente han at flere reagerte positivt, og ramset opp flere vitner som kunne fortelle mer om slike situasjoner.

En bekjent av Øygard skal ha advart ham mot at jenta kunne bli forelsket i ham. Øygard sier at han ikke tok dette på alvor da, og at det ikke var noen annen som ga slike avgjørelser.

– Tok jenta i løgn

Øygard sier at kona var flinkere til å sette grenser, mens han selv lot seg rive med, blant annet fordi han er i slekt med jentas stefar.

Øygard hevder han kjenner til en rekke konflikter mellom jenta og hennes foreldre, og sier han støttet henne fordi hun hadde det vanskelig hjemme.

– Det hendte at jeg sa at hun ikke kunne komme til oss, og da kom det noen krisemeldinger fra henne. Da ringte jeg opp, og det viste seg at ordbruken ikke alltid var i samsvar med situasjonen, men heller for å opprette kontakt.

Øygard forklarte at han høsten 2011 tok jenta i løgn, og at han krevde å få tilbake et smykke og et bankkort hun hadde fått.

– Jeg var bestemt, men ikke sint. Banneord tar jeg ikke i min munn. Jeg sa at hvis vi ikke kan stole på henne, kan hun ikke lenger komme til oss.

Øygard hevder at jenta ofte løy om hvor hun var og hva slags hensikter hun hadde, og går gjennom flere av episodene som har vært oppe i retten allerede, der han har en annen versjon av hendelsesforløpet.

– Pågripelsen var et sjokk

Øygard forteller at han, etter at de to brøt kontakten, ville få kontakt både med jenta og familien for å høre hva som var galt, og hva han kunne gjøre.

– Vi hørte også med rektor ved skolen, for å høre om hun kom på skolen, noe hun ikke gjorde. Det er ikke riktig at jeg prøvde å ta kontakt med henne på skolen.

Han forteller at det var et stort sjokk da politiet kom på døra for å arrestere han, på ordførerkontoret i Vågå.

– Siktelsen var et umenneskelig sjokk og en overraskelse, og noe som jeg håper retten ser på en objektiv måte.

Reagerer på politilekkasjer

I retten forklaret Øygard hvorfor han etterhvert har nektet å stille til avhør hos politiet. Han mener politiet ikke har vært til å stole på.

– Det var en episode der et lydbånd stod og gikk mens jeg og advokat Larsen hadde en samtale. Da vi tok opp dette og forlangte det slettet, vegret politiet seg for å gjøre det.

Han reagerer også på de mange lekkasjene han mener politiet står bak.

– Det har vært flere episoder, blant annet med lekkasjer, som gjør at jeg har vært voldsomt skeptisk til politiet som organ i denne saken. Vi var enige om at det ikke var ønskelig å bruke mer tid på avhør.