NRK Meny
Normal

– Presset til å tenne på et hus med bensin

HAMAR (NRK): Mannen som er tiltalt for sorenskriver-brannen i Hamar, skal også ha presset en mann til å tenne på huset til en kvinne. – Jeg tenkte at man tenner ikke på hus, men turde ikke å si det til ham.

Tegning: fra v. Michael Setsaas, Andreas Eirik Hamnes, Cathrine Fossen, tiltalte, Thomas Randby

TINGRETTEN: Rettssaken mot mannen som er tiltalt for to tilfeller av mordbrann og fem drapsforsøk etter at han skal ha tent på huset til sorenskriveren i Hamar, samt forsøkt å presse en mann til å tenne på et hus.

Foto: Tegner: Esther Maria Bjørneboe

En mann fra Hamar (39) er tiltalt for en rekke straffbare forhold. Det mest alvorlige punktet i tiltalen er mordbrann og drapsforsøk etter at han skal ha tent på huset til sorenskriver Ola P. Svor. Han nekter straffskyld.

– Fikk branninstrukser

Han er også tiltalt for å ha presset en mann i 20-årene til å tenne på huset til en kvinne våren 2012, men nekter også for dette. Dette var en venninne av en tidligere samboer til tiltalte, som tiltalte ikke hadde mye til overs for.

Fredag forklarte mannen i 20-årene seg i Sør-Østerdal tingrett. Han valgte å ikke gjennomføre oppdraget, men forklarte detaljert om hva slags instrukser han hadde fått fra tiltalte om hvordan huset skulle tennes på.

– Han skulle stjele en sykkel som skulle stilles utenfor der jeg bodde. Jeg trodde først han kødda, men plutselig sto sykkelen der og nøklene lå på avtalt sted, forklarte han i retten.

Tiltalte skal ha vist han hvor huset lå. Han fortalte at han måtte helle bensin foran alle rømningsveier som vinduer og dører, fordi ingen skulle klare å komme seg ut av huset. Bensin skulle også helles over terrassen.

Følte seg truet

Odd Henning Svalheim

BISTANDSADVOKAT: Odd Henning Svalheim er bistandsadvokat til kvinnen som eide huset som skulle tennes på.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Vitnet fikk beskjed om at han skulle henge kjetting på døra, så det ikke var mulig å komme seg ut. Huset måtte tennes på natt til mandag, for da var det størst sjanse for at kvinnen var hjemme.

Det skulle blandes isopor i bensin fordi dette brant bra. Han skulle unngå hovedveier og kameraer på vei til og fra huset.

– Jeg tenkte at man tenner ikke på et hus, men turde ikke å si det til ham. Jeg følte meg truet. Han sa det ikke var noe problem for ham å rydde folk av veien som gikk imot ham. Jeg var en av dem.

Tiltalte sjøl skulle sitte hjemme på Facebook for å ha alibi. Mannen i 20-årene får spørsmål om det han har forklart er sant, noe han svarer bekreftende på, men er usikker på alle detaljer siden det er en stund siden det skjedde. Det hele endte med at han ikke tente på huset.

Vanskelig for kvinnen

Kvinnens bistandsadvokat, Odd Henning Svalheim, sier hun fikk vite om saken fra politiet.

– Det har vært vanskelig og tøft. Det har vært en belastning for henne som har ført til at hun har vært sykemeldt i en lengre periode. Hun har slitt psykisk.

Hun skal vitne senere i rettssaken.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Flere skred i Oppland

  Beredskapsavdelingen hos fylkesmannen i Oppland har fått inn flere meldinger om jordskred og sørpeskred i flere kommuner, blant annet i Nord-Aurdal, Ringebu, Vågå, Gran og Nord-Fron. Det kan gå skred flere steder, så følg med! melder fylkesmannen. Sjekk på varsom.no.

 • Debuterer på Monza

  Mads Siljehaug (21) fra Lillehammer debuterer til helga på den berømte racerbanen Monza i Italia. – Mesterskapet og bilen, en Lamborghini Gallardo GT3, er ny for meg, men jeg gleder meg veldig, sier Siljehaug, som kjører for Reiter, til Automotorsport.no.

  Mads Siljehaug (21) foran en GT3 Lamborghini
  Foto: Reiter Engineering
 • Påkjørsel ved Brenneriroa

  Det har vært en påkjørsel på rv. 25, vest for Brenneriroa. En lastebil har kjørt bakfra inn i en varebil. Det er trafikkproblemer på stedet, og muligens en person med skader, melder politiet.