NRK Meny
Normal

– Politikerne er for feige

Direktøren for organisasjonskomiteen for Lillehammer-OL etterlyser mer engasjement fra politikerne for et mulig OL i Oslo i 2022. – Folk må få mer informasjon.

Osmund Ueland

Osmund Ueland mener politikerne bør kunne flagge standpunkt til et Oslo-OL utad.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Jeg synes det er helt ufarlig for partiledere, statsministeren og kulturministeren å komme på banen og ta et standpunkt. De må jo forvente at vi stemmer på ledere som tør å si sin mening. Det er feigt og tragisk om vi nå går til valg uten at de største partiene har kommet på banen.

– Nasjonal oppgave

Osmund Ueland var direktør for organisasjonskomiteen for Lillehammer-OL i 1994. Han mener folkefesten for vel 19 år siden fint kan gjentas, og oppfordrer sentrale politikere til å omtale de positive ringvirkningene av et mulig framtidig OL i hovedstaden og Lillehammer-området.

Også Rødt-leder Bjørnar Moxness har kalt partilederne feige, for å unngå debatten rundt et OL.

Ueland frykter at OL-planene ikke får en rettmessig behandling, når Oslos befolkning samtidig som stortingsvalget får stemme over om byen skal søke om å arrangere et OL eller ikke. En fersk undersøkelse viser at kun 38 prosent av befolkningen kommer til å stemme «ja» til å arrangere OL i Oslo i 2022.

Mina Gerhardsen

Statssekretær i Kulturdepartementet Mina Gerhardsen.

Foto: Kulturdepartementet

– Dette er ikke et kommunalt prosjekt, det er en gigantisk nasjonal oppgave. Lederskapet for AS Norge må sette mål og flagge viktige ting for nasjonen. Det er et politisk ansvar å ikke bare vente og reservere seg, sier Ueland.

Utredningen av søknaden pågår nå i kulturdepartementet. Statssekretær Mina Gerhardsen forteller at partitoppene avventer denne før de tar klare standpunkt i saken.

– Stort og viktig prosjekt

– Våre fylkeslag som er berørt av et vedtak har gjort sine vedtak og vært tydelige på at de ønsker et OL. Nasjonalt har ikke dette blitt en stor debatt ennå. Vi har sagt at dette blir besluttet etter kvalitetssikringen, fordi dette er et stort og viktig prosjekt. Selv om vi mener Norge jevnlig skal være vertskap for større idrettsarrangement, må vi være sikre på at det er riktig tid og riktig prosjekt, om vi går for et OL i 2022.

Tidsbruken er årsaken til at utredningen ble igangsatt før folkeavstemningen i Oslo foreligger.

– Det var en sjanse vi måtte ta, for å komme i gang med arbeidet. Så får vi håpe at dette prosjektet får den vurderinga i Stortinget som det fortjener, for et OL i Norge er en stor og viktig sak.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Mulig streik kan ramme Gjøvikbanen

    En streik i Bane NOR kan ramme Gjøvikbanen, skriver OA. Mandag er det mekling mellom Spekter og LO Stat/YS hos Riksmekleren. Blir ikke partene blir enige innen midnatt natt til 27. februar, kan ansatte i Bane NOR bli tatt ut i streik.

  • Lillehammer sikret bronsemedalje

    Lillehammer sikret seg bronsen i årets hockheyliga etter tap 3-4 for Sparta idag. Storhamar er forlengst seriemestere. I sluttspillet gjelder det å være best av sju kamper. Tirsdag til uka venter oppgjør mot Storhamar på hjemmebane.