NRK Meny
Normal

Sa seg ikke skyldig i planlegging av gisselran

Den 42 år gamle mannen, som er tiltalt for medvirkning og planlegging av ranet av en familie på Otta i 2008, erklærte seg ikke skyldig da rettssaken mot ham startet i dag. – Det er en belastning for ham å bli forbundet med saken, sier hans forsvarer Trygve Staff.

Hus Otta-ran

Politiet utenfor huset der ranet ble gjennomført.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

De to som utførte ranet, er ikke tatt, men påtalemyndigheten mener 42-åringen var aktiv i forkant av det grove ranet.

– Han er helt klar på at han ikke er straffskyldig da det gjelder ranet. Han har lest om ranet i media, og har skjønt at ranet har skapt oppsikt i Nord-Gudbrandsdalen. Han synes det er ubehagelig å bli bebreidet og stilt strafferettslig ansvarlig for ranet, sier forsvarer Trygve Staff.

I retten i dag forklarte mannen at han er naiv, og mener noen har lurt ham. Han innrømmer at han har vært kjentmann for øst-europeere som kom til Norge for å stjele datamaskiner.

Han har tatt dem med til flere skoler på blant annet Lillehammer. Men han nekter for å ha tipset noen om huset i Otta som tilhører en velstående forretningsmann. Den tiltalte mente at det var mange andre som kunne ha tipset øst-europeerne om huset.

Mange vitner

Det er mange vitner som skal forklare seg i løpet av de 11 dagene som er satt av til saken. Blant annet har aktor kalt inn over 20 vitner.

Forsvaret har kalt inn flere politifolk som vitner og en av kvinnene som ble tatt som gissel under ranet skal også vitne.

Trygve Staff

Mannens forsvarer, Trygve Staff.

Foto: GEIR MAGNUSSON / Scanpix

– Det er helt nødvendig med så mange vitner for å få belyst etterforskningen i saken. Her ligger det veldig mye mer enn det som kommer fram av dokumentene.

– Mener du at politiet har gjort en for dårlig jobb?

– Jeg har ikke kommet til den konklusjonen, men jeg mener at det har skjedd mye i saken som ikke er dokumentfestet, og det har jeg tenkt å finne ut av.

Forsvareren sa da rettssaken begynte at han synes det er lite dokumentasjon i saken i forhold til hvor lang tid etterforskninga har tatt.

Forklarte seg om hasjtiltale

Den tiltalte startet sin forklaring med å forklare seg om hasjtiltalen. Mannen fra Otta er også tiltalt for medvirkning til innføring av 170 kilo hasj for fire år siden. En mann fra Lillehammer ble tatt på svenskegrensen med narkotika, og senere dømt til fire års fengsel .

42-åringen erkjente straffskyld for innførsel av hasj, men han kjente ikke til at det dreide seg om 170 kilo.

– Han erkjenner at han visste om 100 kilo, men det kom 170 kilo. Det var han ikke klar over, sier Staff.

– Særdeles grovt ran

Mannen er altså også tiltalt for medvirkning og planlegging av ran av en familie. Det var i juni 2008 at flere væpnede personer gikk inn i en bolig på Otta, og tok en kvinne og et barn som gisler.

Da mannen i huset, en kjent forretningsmann fra Otta, kom hjem ble han møtt av de to mennene i stua. De hadde i mellomtida brutt opp et pengeskap. Familien ble kneblet og stengt inne i kjelleren.

Den stjålne ransbilen fra Otta.

Denne bilen skal ranerne brukt for å komme seg fra Otta.

Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

I tiltalen heter det at ranet var særdeles grovt fordi det ble brukt grov vold, truet med skytevåpen, var nøye planlagt og ble gjort mot forsvarsløse personer. Personene ble truer til å åpne et pengeskap i huset.

42-åringen er tiltalt for overtredelse av straffeloven §268 annet ledd, som har en strafferamme på 12 år.

– Vi vet at han har vært sammen med dem som faktisk var der. Og det er deler av hans forklaring som tyder på at han har gitt gode råd på veien, så vi får se hvor vi lander når vi er ferdige med bevisførsel, sier aktor i saken, Marit Bakkevig.

Hun mener det er flere ting som knytter den tiltalte til saken.

– Vi vet at han har hatt kontakt med de som har vært der. Vi vet at de ikke er norske, og vi vet at han er kjent på Otta, men jeg vil ikke si mer om dette nå.

Pågrepet i Thailand

Otta-mannen har vært etterlyst over hele verden etter ranet på Otta, gjennom Interpol. Politiet mener 42-åringen flyktet via Sverige til Thailand etter ranet. Han ble pågrepet i Thailand tidligere i år.

Det er satt av 11 dager til saken i tingretten i Lillehammer.

Han er tidligere dømt for flere lovbrudd. Blant annet ble han i 2004 dømt til to års fengsel, etter å ha robbet en tippemillionær for samlemynter, kontanter og frimerker.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Granstunnellen åpner trolig i kveld

    Granstunnellen på rv 4 er stengt pga at vann har flommet inn fra elva Vigga. – Vi håper vi klarer å åpne kl. 23 i kveld, sier Asbjørn Stensrud, seksjonssjef i Vegvesenet.

  • Rask kjøring i Kongsvinger

    UP har hatt fartskontroll i 80-sonen i Masterudvegen i Kongsvinger. Det endte med 23 fartsovertredelser, 22 fikk forenklet forelegg og en mistet førerkortet. Høyeste fart ble målt til 116 km/t.

  • Trøbbel med polititelefon

    Politiet har problemer med sitt telefonnummer 02800. I Innlandet kan publikum ringe tlf. 62 53 90 00. Nødtelefonen 112 fungerer som den skal, melder politiet i Innlandet.