Hopp til innhold

– Penger erstatter ikke lammekjøtt

TRYSIL (NRK):Sauebonde Carl Olof Kristofer Dybeck i Trysil tør ikke slippe sauene sine på utmarksbeite. Han frykter at ettertraktede lokale råvarer skal tas av rovdyr.

Økologisk sauebonde i Trysil

Økologisk sauebonde i Trysil, Carl Olof Kristofer Dybeck, håper alle dyrene kommer hjem fra beite.

Foto: Anette Strand Sletmoen / NRK

Økologisk sauebonde i Trysil, Carl Olof Kristofer Dybeck, er opptatt av å vokte dyrene sine. Alle tap av sau betyr mindre lammekjøtt til hotellene i Trysil som han leverer til, og tap av inntekter for bonden.

– Rovdyrerstatning er bra, men det hjelper ikke oss, vi kan ikke selge statens penger til kjøkkensjefer, de skal ha lammekjøtt, sier Dybeck.

– Solgt lammene før de er født

Vi er med sauebonden innenfor det som skal være et rovdyrsikkert gjerde for beitedyra i Flendalen i Trysil, han er en av fire sauebønder som har dyr innenfor gjerdet.

Bonden har 56 dyr her, men resten av besetningen på rundt 250 dyr har han på innmarksbeite ved gården på Lutnes, i frykt for rovdyrangrep. For i fjor opplevde man store rovdyrtap innenfor det såkalte rovviltgjerdet.

– Gjerdet har ikke klart å holde rovdyra ute, så jeg tør foreløpig ikke å ha flere dyr her. Vi har solgt alle våre lam før de er født. Dersom jeg ikke kan levere produktet vårt, så vil kunden velge andre løsninger, sier Dybeck.

– Vil ha mer lammekjøtt

(Artikkel fortsetter under bildet)

Hotell i Trysil ønsker seg mer lokalmat

Ved Radisson Blue hotell i Trysilfjellet er lokalmat populært forteller hotellsjef Pontus Åkesson, til høyre, Raimondo Arnone, sous chef til venstre og Anders Rundh, sous chef, i midten.

Foto: Anette Strand Sletmoen / NRK

På kjøkkenet ved Radisson Blue hotell i Trysilfjellet har kokkene sin fylle hyre med å mette sommergjestene. Hotellsjef Pontus Åkesson sier at lokalmaten er en svært viktig del av virksomheten.

– Lokalmat blir stadig viktigere, det er en global trend. Vi har mange internasjonale gjester, og man merker at kundene er opptatt av lokal- og regional mat, som er ærlig, genuin og riktig tilberedt, sier Åkesson.

Og selv om hotellene vil ha mer kjøtt, har ikke bonden mer å selge.

– For oss er det beitegrunnlaget som bestemmer hvor stor besetning vi kan ha. 100 vinterfôret er maks av hva vi kan ha, vi kan jo ikke kjøre landet rundt for å skaffe mat til dyra, det skjønner alle at blir dårlig økonomi, sier Dybeck.

Ønsker seg konstruktiv rovdyrdebatt

Sauebonden i Trysil har tidligere vært aktiv for naturvern i Sverige, og han håper at rovdyrdebatten her i landet i framtida blir mer konstruktiv enn han opplever at den er i dag.

– Det er en uheldig polarisering, og det føre lite godt med seg. Jeg håper at vi snart får til en mer løsningsorientert rovdyrdebatt i dette landet, sier Dybeck.

Sauebonden har ikke hatt rovdyrtap i sommer, men han er spent på resten av beitesesongen.

– Vi går nå inn i den verste tiden av beitesesongen, så jeg er ikke helt trygg enda, men foreløpig har det gått bra, sier sauebonden.

Økologisk sauebonde i Trysil

Naturverner Carl Olof Kristofer Dybeck i Trysil var tidligere skilærer, nå er han sauebonde og leverer økologisk lammekjøtt til gjestene i Trysil.

Foto: Anette Strand Sletmoen / NRK

Flere saker fra Innlandet