NRK Meny
Normal

– Domstolene vil legge mer vekt på misbruk av posisjoner

Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal tror Høyesteretts dom mot Rune Øygard vil bety at domstolene i framtida i større grad vil legge vekt på misbruk av posisjoner.

Nina Braathen Hjortdal

Nina Braathen Hjortdal mener Øygrad-dommen kan skape ny rettspraksis.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Det skriver Kommunal Rapport.

Høyesterett skjerpet dommen mot Rune Øygard fengsel i to år og tre måneder. I lagmannsretten ble han dømt til fengsel i et år og tre måneder.

Misbruk av stilling

I dommen fra Høyesterett slås det fast Øygard tilbød jenta å ta del i spennende og interessante opplevelser knyttet til hans verv som ordfører, og at han brukt posisjonen for å oppnå seksuell omgang med henne.

Braathen Hjortdal tror dette vil få betydning for seinere saker i domstolene.

– Høyesteretts dom vil være en påminnelse til påtalemyndigheten om at den bør være flinkere til å bruke bestemmelsen om misbruk av stilling i liknende saker, sier Braathen Hjortdal til Kommunal-rapport.no

Ikke enig

Statsadvokat Thorbjørn Klundseter er ikke enig, og tror ikke dommen vil bety en ny rettsspraksis.

– Det er ikke noe nyskapende juss i denne dommen, sier han til Kommunal-rapport.no.

Han tar ikke sjølkritikk på at paragrafen om misbruk i stillinga ikke var med i tiltalen.

– Da tiltalen ble tatt ut hadde vi ikke de samme opplysningene. I denne saken har det kommet fram mange nye opplysninger seinere, særlig i lagmannsretten, sier han.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ingvild Flugstad Østberg nr. 4

  Ingvild Flugstad Østberg fra Gjøvik gikk inn til 4. plass på 30 kilometer med skibytte på OLs siste dag i Sør-Korea. Hun ble slått på oppløpet av svenske Stina Nilsson(bildet).

  VINTER-OS 2018 SKIDOR LÄNGD 30 KM KLASSISKT DAMER
  Foto: Andreas Hillergren/TT / NTB scanpix
 • Kortere rettsdager i Valdres-saken

  Rettssaken mot kvinnen som er siktet for omsorgssvikt etter at hennes 13 år gamle datter døde av avmagring, tilrettelegges med kortere dager i retten, skriver VG. I fjor ble rettssaken avbrutt etter to dager og kvinnen ble akuttinnlagt på sykehus.

  13-åring funnet død i Valdres
  Foto: Arne Sørenes / NRK
 • Stanset etter biljakt

  En sjåfør prøvde å stikke fra en politikontroll i Elverum ved 02.30-tida natt til søndag. Bilen ble stoppet av politiet etter en lengre forfølgelse. Sjåføren ble pågrepet og blir anmeldt for forholdet og mistanke om bruk av narkotika.