NRK Meny
Normal

– Overgrepshysteri på Facebook

Politioverbetjent Bjørn Berntsen i Kongsvinger reagerer sterkt på falske rykter om overgrep mot barn på sosiale medier og fraråder den slags ryktespredning.

Facebook

Berntsen reagerer sterkt på falske rykter om overgrep mot barn.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

– Hysteriet brer seg fort på sosiale medier og på Facebook. En fjær blir fort til ti høns.

Det sier politioverbetjent Bjørn Berntsen ved Kongsvinger politistasjon som fraråder den bruken av Facebook og sosiale medier.

Tilbud om jordbær ble til barneovergrepsforsøk

Det var i går ettermiddag at politiet fikk meldinger om at en gutt i 5. klasse ved Marikollen barneskole i Kongsvinger ble forsøkt dratt inn i en rød bil av en mann og dame i 60-årene.

– Da vi fikk snakket med gutten viste det seg at han ble tilbudt jordbær av en eldre dame, men ble så redd at han sprang av gårde.

Ifølge gutten var det ingen antydninger til kontakt mellom dem eller at han ble forsøkt dratt inn i bilen.

Innflyttere hengt ut som overgripere

Og senest forrige uke fikk politiet bekymringsmeldinger om barneovergripere på Magnor i Eidskog som i en bil forfulgte barn på vei til skolen.

– Mange skrev på Facebook at folk måtte være forsiktig med barna sine med å nærme seg en type bil med et spesielt bilnummer.

Men da politiet kontaktet de såkalte «gjerningsmennene» viste dette seg å være en nyinnflyttet familie som ville følge barna sine slik at de kom seg trygt på skolen første skoledag.

Kan straffes for falske anklager

Berntsen presiserer at de tar tipsene på alvor og at det er bra folk er våkne, men samtidig legger han vekt på at folk kan straffes for falske anklager.

– Vi ser gang på gang at folk blir hengt ut som barneovergripere og lignende uten grunn. Man må være sitt ansvars bevisst om hva man legger ut, så ta heller kontakt med oss først.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Motorhavari skaper problemer

  Det er store trafikkale problemer på rv 3 ved Myklegard i Løten i retning Elverum etter at et vogntog har fått motorhavari. Politiet dirigerer trafikken på stedet.

 • 7 år for seksuelle overgrep

  En 38-åring fra Vestoppland er dømt til fengsel i 7 år for seksuelle overgrep mot filippinske jenter over internett. Han ble avslørt av FBI. Han betalte for å se overgrep live på nett. Det dreier seg om overgrep mot åtte jenter i alderen 7 til 8 år.

 • Ny regiondirektør i NHO

  Administrerende direktør i GD, Jon Kristiansen, blir ny regiondirektør i NHO Innlandet etter Åge Skinstad. Kristiansen orienterte de ansatte i avisa om sin beslutning i morges. Kristiansen begynner i jobben mot våren.

  Jon Kristiansen blir ny regiondiretør i NHO Innlandet
  Foto: GD-foto