NRK Meny
Normal

– Orker ikke lenger ta telefonen

Belal Jahjooj hører skrikene i bakgrunnen når han ringer hjem til familien i Gaza. Nå håper han at pengebidrag fra Hamar kan gjøre situasjonen litt lettere for sine kjære.

Belal Jahjooj hører skrikene i bakgrunnen når han ringer hjem til familien i Gaza. Nå håper han at penger fra Hamar kommune kan gjøre situasjonen litt lettere for sine kjære.

ORKER IKKE: Tekstmeldinger og telefonsamtaler med familien gjør at palestinske Belal Jahjooj holder seg oppdatert. Men det er vanskelig å høre hvordan familien har det i Gaza.

Konflikten mellom Israel og Hamas har pågått for fullt i flere uker, og befolkningen i området har det svært vanskelig.

Palestinske Belal Jahjooj har bodd i Hamar siden 2011, og gruer seg til hver telefonsamtale han tar hjem til Khan Younis, på sørlige del av Gaza.

– Jeg blir redd hver gang det ringer eller jeg får en SMS. Følelsen av at de kan bli drept når som helst, er med meg hele tiden.

– Hører skrik i bakgrunnen

Jahjooj bor med kona og sine to døtre i Hamar. Men moren, faren, søsteren, broren, nieser og nevøer bor fortsatt i Khan Younis, som er Hamars vennskapsby.

Det er en stor belastning for Belal å høre hvordan familien opplever angrepene.

– Når jeg ringer hjem hører jeg nevøen og niesen min skrike når bombene smeller. Det eksploderer en bombe omtrent hvert sjette minutt, så jeg har sluttet å ringe. Jeg orker ikke å høre stemmene deres i hodet hele tiden, og blir deprimert og trist, forklarer Jahjooj.

Hamar kommune har uttrykt bekymring over det som nå skjer i vennskapsbyen 360 mil unna. Kommunen har derfor gitt 100.000 kroner til Røde Kors. Pengene skal gå til medisiner og medisinsk utstyr.

– Situasjonen er uholdbar

Det er vanskelig å sitte i trygge Norge uten å vite hva som skjer i konfliktområdet. Venneforeningen i Hamar gjør sitt beste for å hjelpe de som har det vanskelig.

– Vi opplever dette selvsagt på en helt annen måte enn de som har slekt og venner i Gaza. Men alle ser at situasjonen i Khan Younis og Gaza er uholdbar. Derfor føler vi veldig sterkt med de som opplever dette, sier Svein Ørsnes, leder i Vennskapsbyforeningen Hamar.

Trenger utstyr

Konflikten har pågått i tre uker, kun avbrutt av korte våpenhviler. Til nå skal rundt 1400 palestinere være drept og 8100 skadet. Sykehusene i Gaza har sprengt kapasitet og stort behov for medisiner og utstyr.

Pengene fra Hamar går til Kahn Younis Nasser Hospital, og Belal Jahjooj tror pengene kan ha stor betydning.

– Khan Younis Nasser Hospital mangler nesten alt, så det er et veldig stort behov for utstyr. Pengene kan få betydning i denne vanskelige perioden, sier Jahjooj.