NRK Meny
Normal

– Og nå skal «brura pyntes»

– Man skal ikke være fornøyd før «brura er pynta», sier investor Arthur Buchardt om det nye Prøysenhuset som nå er under tak og feiret med kransefest. Han tenker på hva huset skal fylles med.

Det nye Prøysenhuset er under tak og onsdag ble det markert med mønsåsskål. Da passet det bra at Elin Prøysen sang farens «Her er det solskinn og sang»

Elin Prøysen (12.2.14)

Alt Prøysens datter, Elin Prøysen, sang på kransefesten i det nye Prøysenhuset og liker det hun ser.

Foto: Kjetil F. Skaug / NRK
Elin Prøysen, mannen Egil Johansson og Hogne Mo på Prøysenhuset

Elin Prøysen, mannen Egil Johansson og Hogne Moe spilte Prøysen på Prøysenhuset.

Foto: Kjetil F. Skaug / NRK
Det nye Prøysenhuset. (12.2.14 Mønsåsfest)

Det nye Prøysenhuset under tak.

Foto: Kjetil F. Skaug / NRK
Arthur Buchardt og Bolla P.

God kontakt mellom Arthur Buchardt og Bolla pinnsvin på mønsåsfesten.

Foto: Torunn Myhre / NRK

– Jeg tror det blir kjempefint, jeg, sier Alf Prøysens datter, Elin Prøysen, om det nye Prøysenhuset.

I dag var Elin Prøysen med på kransefesten og sang blant annet farens vise «Her er det solskinn og sang».

Det nye Prøysenhuset åpnes offisielt på Alf Prøysens 100-årsdag 23. juli i år, nøyaktig ett år etter at daværende statsminister Jens Stoltenberg la ned grunnsteinen.

– Jeg har sett noen tegninger underveis, og jeg synes det virker som om romløsninger og innhold er veldig fornuftig, så jeg tror det blir veldig bra, sier Elin Prøysen.

Prøysenhuset er tegnet av det internasjonalt anerkjente arkitektfirmaet Snøhetta, som blant annet har tegnet operaen i Bjørvika.

– Nå skal brura pyntes

Investoren, brumunddølen Arthur Buchardt, som sørger for at Ringsaker får et nytt Prøysenhus i gave, vil ikke svare på om han er fornøyd med bygget slik det framstår i dag.

– Man skal aldri være fornøyd før brura er pynta, humrer Brumunddals rike onkel.

Men nå er bygget kommet under tak , og det ble markert med det første arrangementet i det nye huset. Elin Prøysen sang sin fars viser, sammen med ektemannen Egil Johansson og Prøysenhusets daglige leder, Hogne Moe.

Huset bygges rett sør for Prøysenstua, der Alf Prøysen vokste opp, og det nye huset blir på 1.186 kvadratmeter. Det var beregnet til å koste 35 millioner kroner.

Kan bli dyrt for kommunen

Selv om bygget er en gave fra Arthur Buchardt, kan det bli dyrt for Ringsaker kommune. I fjor høst fikk kommunen ei ekstraregning på 2,8 millioner kroner for bygging av toaletter, kjøkken og terrasse.

Avtalen mellom Buchardt og kommunen innebærer at kommunen skal bidra med 5,56 millioner kroner til selve bygget og innholdet, men nå må kommunnen ut med ytterligere 2,8 millioner kroner.

– Her har vi kanskje bestilt litt mer enn giver så for seg at han skulle gi, og da må vi betale litt for det, sa ordfører Anita Ihle Steen da formannskapet behandlet saken i oktober.

Hør radioreportasjen fra kransefesten:

Statsministeren Jens Stoltenberg la ned grunnstein til nytt Prøysenhus