NRK Meny
Normal

– Nei, tuller du med meg?

Leukemi-rammede Ingvild Sønsteli Aasen (16) starta pengeinnsamling til nytt ungdomsrom på sjukehuset på Lillehammer. Midt i skolegården i dag fikk hun gladnyheten om penger fra uventa hold.

Jublende glade skoleelever

Ingvild Sønsteli Aasen, og de andre elevene på Vinstra vidaregåande skule jubler for pengene Ingvild får fra Blues mot kreft.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

– Å herregud! Tusen takk! Nå ble jeg helt satt ut!

Det var ikke vanskelig å høre hvor glad Ingvild Sønsteli Aasen ble da hun fikk telefonen fra Mats og Kent Erik Torvaldsen. De to brødrene kunne i dag fortelle at de vil gi halvparten av pengene de har samlet inn gjennom Blues mot kreft til innsamlinga hennes for et nytt ungdomsrom på sykehuset i Lillehammer.

  • Hør hvor glad Ingvild ble for pengene:

Hva tenker du nå, Ingvild?

– Nei, jeg vet ikke hva jeg skal si jeg! Det er jo så masse penger! Dette betyr så mye! Jeg klarer ikke å tenke klart jeg nå.

Ønsker å lage et fristed

Tegning av rommet

PLANTEGNING: Slik håper Ingvild at rommet skal bli når det er ferdig.

Foto: Ingvild Aasen Sønsteli

Ingvild (16) har leukemi, og vil lage et ungdomsrom for å hjelpe andre som er i samme situasjon som henne. For etter selv å ha hatt lange opphold på sykehuset, vil hun gjøre noe for at andre ungdommer skal trives så godt som mulig der.

– Håpet er at dette skal være et fristed, selv om man er innlagt på sykehus og er alvorlig syk, sier hun og forteller hvordan hun vil at rommet skal bli.

Hun ønsker en tv som kan henge på veggen, blader og bøker for ungdom, litt skjerming fra de store vinduene. Og ikke minst: at rommet ikke skal føles som de andre rommene på et sykehus.

For mange blodprøver og hvite frakker

Dette hørte brødrene Torvaldsen fra Reinsvoll om, og de var ikke sene med å bestemme seg for at dette er noe de vil støtte.

Mats og Kent Erik Torvaldsen

Mats (t.v.) og Kent Erik Torvaldsen samlet inn mye penger med Blues mot kreft, og gir halvparten til Ingvild.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

– Vi synes dette er et viktig tiltak. Det er noe med det å få litt andre rammer enn bare sykehusrommet ditt, sier Mats som selv fikk lymfekreft i fjor.

Sammen med brødrene sine arrangerte han Blues mot kreft i fjor for å samle inn penger til lokalt kreftarbeid. Han synes det er viktig å bidra til å gjøre tilværelsen litt bedre for andre som har kreft.

– Det er viktig å ha noe ved siden av selve behandlingen når man er på sykehuset. Det er veldig viktig å oppleve litt andre ting. Det er litt mye hvite frakker og blodprøver og lite hår.

Mats og Kent Erik kan røpe at Mjøsdata på Gjøvik også vil bidra til ungdomsrommet. De gir en bærbar pc som ungdommene kan bruke når rommet er klart.

Ønsket mer utstyr for ungdommer

Det har blitt mye tid på sykehuset for Ingvild Sønsteli Aasen de siste månedene. Hun forteller om et behov for et sted å trekke seg tilbake, et sted der man kan føle at man er ung og ikke bare en pasient. På avdelingen på Lillehammer så hun at det var godt tilrettelagt for barn, med blant annet et stort lekerom. Men for ungdommer var det ikke like mye, det meste var tilpasset yngre aldersgrupper.

Ingvild Sønsteli Aasen

ENGASJERT: Ingvild bruker selv mye tid på det som skal bli ungdomsrommet, og håper at det kan bli et godt sted å være for alle ungdommer ved avdelingen.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

– Jeg har så lyst til å gjøre sykehuset til et enda bedre sted for unge mennesker. Selv har jeg et ønske om et rom der vi slipper å føle at vi er på et sykehus, forklarer Ingvild.

For å skaffe tilskudd til et slikt rom, la hun ut et innlegg på bloggen sin, og spurte om det var noen som ønsket å hjelpe til. Responsen var overveldende.

– Det har virkelig eksplodert, ler Ingvild, og forteller om folk som ønsker å gi bort ting, mens andre har tatt seg bryet med å opprette en egen konto for å samle inn penger. Så langt har det kommet inn over 18.000 kroner.

Og nå har altså budsjettet mer enn doblet seg med pengene fra Blues mot kreft.

– Jeg trodde jeg kom til å slite med budsjettet, jeg. Men dette er jo så utrolig mye penger. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si jeg nå.

– Kjedet meg hver eneste dag

Ida Josefine Rudstaden er leder i ungdomsgruppa i kreftforeningen i Innlandet. Hun fikk selv kreft i 2005. Hun synes Ingvilds initiativ om et ungdomsrom er veldig bra.

– Dette er kjempeflott! De voksne har bibliotek, barna har barnerom, men ungdommen har ingen ting. Jeg husker at jeg kjedet meg hver eneste dag da jeg var på Radiumhospitalet. Da skulle jeg veldig gjerne hatt et ungdomsrom, sier hun.

Se TV-reportasjen:

Ingvild har fått inn over 24.000 kroner til ungdomsrommet hun vil lage på Lillehammer sykehus.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND