NRK Meny
Normal

– Naturlig at boligprisene stiger på Hamar

Mens boligprisene stiger kraftig på Hamar, så står de nesten stille på Lillehammer, men det skremmer ikke meglerne.

Boliger til salgs

Boligprisene på Hamar har steget med 6,6 prosent det siste året, på Lillehammer har det steget med 0,7 prosent.

Foto: Kristina Skamsar / NRK

Boligprisene på Lillehammer har mer eller mindre stått stille det siste året. Det viser ferske tall fra eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk.

– En kortvarig effekt

På Hamar stiger prisene kraftig, noe som indikere at mange vil flytte dit, men det skremmer ikke megler og daglig leder i DnB Eiendom på Lillehammer, Kathrine Rosenvinge.

– Nei, det frykter jeg ikke. Lillehammer har så mye bra å by på, og det er mange som vi flytte hit og bo her permanent.

Og Rosenvinge er ikke den eneste som ikke frykter boligprisveksten på Hamar.

– Jeg tror denne forskjellen mellom Lillehammer og Hamar da det gjelder boligvekst er en kortvarig effekt, sier regionsjef i DNB Eiendom, Dag Schartum-Hansen.

SE VIDEO: Boligprisene stiger mer på Hamar enn Lillehammer:

Pris boliger hamar

Reporter Geir Røed/fotograf Kristina Skamsar

Sterk økning på Hamar

Ferske tall viser at boligprisene på Hamar har steget med 6,6 prosent det siste året. På Lillehammer har økningen vært på 0,7 prosent. Ellers i Oppland har veksten vært på 3,6 prosent, mens Hedmark uten Hamar har en vekst på 4,8 prosent.

Men en gjennomsnittsbolig koster fortsatt mer på Lillehammer enn Hamar.

– Lillehammer har kanskje hatt et bedre merkenavn enn Hamar så langt, men jeg tror at innen fem år så har vi passert Lillehammer, sier megler i Krogsveen på Hamar, Cato Deglum.

Næringssjef i Lillehammer kommune, Eirik Haagensen, frykter ikke den svake økningen i boligpriser det siste året på Lillehammer, men mener det er naturlig at Hamar nå kommer etter.

– Jeg synes vel egentlig at det er ganske naturlig. Jeg har over tid tenkt at det har vært litt underlig at boligprisene på Lillehammer har vært så mye høyere enn Hamar, og spesielt så mye høyere enn Gjøvik.

Og får støtte av megler Rosenvinge.

– På Lillehammer har prisene steget masse de siste årene, og det har vel ikke steget så mye på Hamar så at de nå kommer innpå Lillehammer er ganske naturlig.

Tror det vil jevne seg ut

Årsaken til at boligprisene stiger kraftig på Hamar kan blant annet skyldes at Oslo kommer nærmere ny motorvei og firefelts jernbane, samt et nytt kulturhus, opprustet sentrum og massiv kjøpesenterutbygging, men næringssjefen tror ikke Lillehammer saker akterut på grunn av dårlig næringsutvikling.

– Det er ikke sånn at boligprisstagnering og næringsutvikling har en helt klar sammenheng på kort sikt, over tid er jeg nok enig at det kan ha en sammenheng, sier Haagensen.

Men hvordan blir boligprisene i framtida? Regionsjef i DNB Eiendom, Schartum-Hansen tror ulikhetene vil jevne seg ut.

– Jeg tror forskjellene mellom mjøsbyene både da det gjelder prisnivå og prisvekst kommer til å jevne seg ut nå som kommunikasjoner blir bedre. Jeg tror faktisk menneskene generelt sett vil oppleve at dette i stadig økende grad er et område som vil få en mer likeartet utvikling enn vi har hatt tidligere.