NRK Meny
Normal

– Museene bør kjempe om pengene

VALDRES (NRK:) Norske museer bør benytte seg av private gaver, mener museumsdirektør. Regjeringens gaveforsterkningsordning har hittil i år gitt museene 23 millioner kroner, men mange er skeptiske.

Ole Aastad Bråthen ved Valdres Folkemuseum

TAR I MOT: Museumsdirektør Ole Aastad Bråthen har ingen skrupler mot å bruke en mer privat finansieringsmodell.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Museumsdirektør Ole Aastad Bråthen ved Valdres Folkemuseum, er godt fornøyd med sin siste utstilling. På rekke og rad står langeleikene utstilt, men dette hadde ikke vært mulig uten gaveforsterkningsordningen.

Bråthen mener norske museer må bli flinkere til tenke utradisjonelt og se andre måter å få inn penger på enn statlige overføringer.

– Man kan bli litt sløv ved å ha det faste tilskuddet som kommer inn hvert år. Jeg har tro på å kjempe om prosjektkronene, sier Ole Aastad Bråthen.

Private midler

Han mener gaveforsterkningen har fått en ufortjent lunken mottagelse etter å ha blitt lansert i 2014. Initiativet ble tatt av regjeringen for å gjøre det enklere for privatpersoner å gi midler til kunst og kultur.

Langeleik

UTSTILLING: Langeleikutstillingen på Valdres Folkemuseum hadde kanskje ikke blitt noe av om det ikke hadde vært for gaveforsterkningen.

Foto: Torunn Myhre / NRK

– Det statlige tilskuddet har nok vært oppfattet som trygt, fast og uproblematisk. Når man inviteres inn i en finansieringsmodell som er ny og mer krevende, opplever nok mange det som vanskelig, mener Bråthen.

God ordning

På årets statsbudsjett er det satt av 30 millioner kroner til norske museer og hittil i år er det er utbetalt 23 millioner kroner.

– Dette viser at ordningen fungerer og det kommer stadig inn søknader, så jeg har stor tro på at pengene vil bli brukt opp i år også, sier kulturminister Torhild Widvey.

Ordningen skal opp til debatt under det nordiske museumsmøte på Hamar denne uka. Norsk museumsforbund sier at de er skeptiske til konsekvensene av ordningen. De får støtte fra politisk hold.

– Museenes kunstneriske frihet kan bli satt på en prøve med en slik finasieringsmodell, mener Hege Liadal i Arbeiderpartiet.

Kulturminister Thorhild Widvey

FORNØYD: Kulturminister Thorhild Widvey mener gaveformidlingsordningen fungerer ypperlilg.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Men dette mener Ole Aastad Bråthen er naivt.

– Offentlige midler legger også begrensningner. Man skal bidra i regional utvikling, skape identitet og en rekke andre ting. Vi har tatt et bevisst valg og kommer til å søke penger der de er, sier han.

– Mangler motivasjon

Men de private og pengesterke har enda ikke markert seg gjennom ordningen. Det er museenes allerede gode støttespillere i stiftelser og legater som dominerer gavelisten.

– Det er ingen trend i at dette utløser nye midler fra nye givere. Det mangler en tydelig motivasjon bak ordningen for å få nye givere på banen, sier Liadal.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Vil endre navn på storfylket

    Hedmark KrF vil at det sammenslåtte innlandsfylket skal hete Hedmark og Oppland og ikke Innlandet som fylkestinga har bestemt. 20 stemte for, og 9 stemte imot forslaget som var oppe til avstemning. Vedtaket sendes nå inn til stortingsgruppa.

  • Nyvalgt fylkesleder KrF

    Oluf Maurud ble enstemmig valgt som ny leder av kristelig folkeparti i Hedmark på partiets fylkesårsmøte i dag. Maurud (60) er fra Brumunddal, og sitter i kommunestyret på Ringsaker.

    Oluf Maurud
    Foto: Jorun Vang / NRK