NRK Meny
Normal

Bedrageritiltalt kvinne mener moren visste om kredittkortlånene

Kvinnen som er tiltalt for grovt økonomisk bedrageri i morens navn uten at hun visste om det, mener at moren samtykket til lånene.

Johnny Christian Schill

Kvinnens forsvarer Johnny Christian Schill under rettssaken mot kvinnen som går i Hedmarken tingrett.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Kvinnen i 30-årene fra Hedmarken er tiltalt for 25 tilfeller av grovt økonomisk bedrageri etter at hun skal ha fått utbetalt over 700 000 kroner fra blant banker og finansselskaper i sin mors navn. Uten at moren visste noe som helst, ifølge tiltalen.

– Hun var til stede da lånene ble tatt opp, forklarte kvinnen.

Kvinnen er også tiltalt for bedrageriforsøk for til sammen 1,6 millioner kroner, også disse bedrageriene ble gjort i morens navn. Saken har en strafferamme på seks års fengsel.

– Tok opp lån sammen

Kvinnen nektet straffskyld på de fleste punktene da rettssaken startet. Hun mener at moren visste om at lånene ble tatt opp, men moren sjøl sier hun ikke visste noe.

Richard Røed, Randi Kristiansen Lien

Aktor Richard Røed og politirevisor Randi Lien.

Foto: Linda Vespestad / NRK

– Vi så på dette sammen. Vi satt foran PC-en og søkte opp lån. Hun satt ved siden av meg da lånene ble tatt opp. Det er i alle fall slik jeg husker det, forklarte kvinnen i retten.

Lånene på til 700 000 kroner ble blant annet brukt på utenlandsreiser til moren, oppussing og gaver til familiemedlemmer, forklarte kvinnen.

– Pengene var til mamma, men noe skulle jeg få låne.

Kvinnen hevdet at moren hadde et stort pengeforbruk, og at hun hadde råd til det.

I løpet av utspørringen av kvinnen lurte rettens formann Arne Vesterås på om hvorfor moren tok opp kredittlån når hun, ifølge den tiltalte, hadde råd til å ha et stort pengeforbruk.

Også en av meddommerne spurte på slutten av dagen hvorfor moren tok opp lån, slik den tiltalte hevdet, når hun hadde penger på konto.

Kvinnen kom ikke med et klart svar utover at hun sa hun ikke hadde noe med morens konto i Sparebanken Hedmark å gjøre.

Søkte om lån da moren var i utlandet

Under politiavhørene har kvinnen vært konsekvent på punktene, og når aktor Richard Røed under rettssaken lurte på hvordan det da kunne være søkt om to lån på et tidspunkt som moren var i utlandet.

– Da var det nok en avtale mellom oss, at jeg skulle søke om lån, forklarte kvinnen.

– Du har under alle avhør vært konsekvent på at dere begge var til stede, men nå sier du altså noe annet?, spurte aktor.

Hamar tinghus

Det er satt av fire dager til rettssaken i Hedmarken tingrett.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Kvinnen ble veldig usikker på hva hun skal svare aktor, men mener de to må ha blitt enige om at det skulle søkes om disse lånene.

– Jeg har ikke ment å svindle min egen mor. Slik det ser ut nå så kommer jeg i fengsel for noe jeg ikke har gjort, sa kvinnen fortvilt i retten.

– Husker ikke

Den tiltalte forklarte at moren alltid var til stede da det ble søkt om lån. Men påtalemyndigheten på sin side pekte på at flere lån ble tatt opp da moren blant annet var på jobb og dermed ikke kunne ha vært til stede.

I retten kunne ikke kvinnen forklare hvordan dette var mulig, og hun forklarte sjøl at hun jobbet på tidspunktet.

Kvinnen ble svar skyldig på flere av punktene aktor spurte henne om, og sier hun ikke husker, ikke skjønner hva slags lån dette er eller at hun ikke kjenner igjen navnet på banken.

Tiltalen omhandler også flere kjøp av varer fra nettbutikker, deriblant varer fra Expert og Lefdal.

Ifølge kvinnens forklaring skal moren ha ønsket å gi hvitevarer til kvinnen da hun flyttet til et eget sted. Ifølge kvinnen ønsket moren å hjelpe, og visste at det ble bestilt varer i hennes navn.

– Idiotisk ting å gjøre

Punktene hun innrømmet straffskyld på gjaldt bedrageri mot borettslaget som kvinnen var leder for. Ifølge tiltalen skal hun blant annet ha bestilt varer i borettslagets navn, og brukt dem sjøl.

Under sin forklaring sa hun at hun angret bittert.

– Jeg hadde økonomiske problemer, og det var en idiotisk ting å gjøre. Jeg angrer bittert, men ønsker å gjøre det godt igjen, sa kvinnen i rettssaken.

Et av tiltalepunktene går på varer kjøpt på Plantasjen. En gressklipper og diverse utstyr til denne ble kjøpt i samsvar med styret i borettslaget, forklarte kvinnen, men hun hadde problemer med å forklare hvorfor det også var kjøpt blomster og kubbelys.

– Jeg vet ikke hva småvarene var til. Jeg blir litt satt ut nå, for jeg var ikke klar over at det var handlet så mye. Borettslaget hadde dårlig råd, så jeg skammer meg. Jeg ønsker å gjøre opp for meg, sa kvinnen.

Omfattende tiltale

Bedrageriforsøkene startet i mars 2012, ifølge tiltalen. I løpet av denne måneden søkte hun om lån i to forskjellige kredittselskaper i morens navn, men fikk avslag.

Da hun så prøvde igjen i slutten av mai får hun opprettet en Maxbokonto på 20 000 kroner via en bank. Da har hun allerede lurt to forskjellige butikker til å utlevere varer via nettet i morens navn, ifølge tiltalen.

Av den omfattende tiltalen på 41 punkter, går det fram at kvinnen også har utnyttet sitt verv som styreleder i borettslaget der hun bor, til egen økonomisk vinning.

Hun har blant annet fått ut blomster, pizza og diverse varer som hun skrev på borettslaget, men som var til privat bruk, ifølge tiltalen.

Aktiv

Bedrageriene har foregått ifra mars 2012 til oktober 2013, og ble oppdaget da moren til den tiltalte kvinnen fikk inkassokrav på gjeld som hun ikke visste at hun hadde.

Kvinnen har i perioder vært svært aktiv. I løpet av en og samme dag i september 2012 søkte om hun kredittlån i tre finansselskaper for til sammen 215 000 kroner og fikk innvilget dette.

Samme dag lurte hun en nettbutikk til å gi henne varer for 16 480 kroner. Alle disse fire bedrageriene ble utført i morens navn.

Det er satt av fire dager til rettssaken i Hedmarken tingrett. Flere familiemedlemmer skal vitne, og onsdag morgen skal den tiltaltes mor vitne.