NRK Meny
Normal

Vitne i bedragerisak: – Moren hadde et stort pengeforbruk

Et av vitnene i bedragerisaken på Hedmarken fortalte at moren til den tiltalte hadde et stort pengeforbruk.

Rettssal

Rettssaken mot den bedrageritiltalte kvinnen avsluttes på fredag. Den har da pågått i fire dager i Hedmarken tingrett på Hamar.

Foto: Linda Vespestad / NRK

En kvinne fra Hedmarken er tiltalt for grovt økonomisk bedrageri etter at hun skal ha lurt banker, finansselskaper og nettbutikker til å gi henne lån og varer i morens navn.

Ifølge kvinnen samtykket moren til at kredittkortlånene på cirka 700 000 kroner ble tatt opp, men moren benekter dette.

Tiltalen er på 41 punkter og dreier seg i hovedsak om kredittkortlån tatt opp i morens navn, men også varer kjøpt på borettslaget kvinnen var styreleder i en periode. Varene tok hun sjøl, ifølge tiltalen.

I rettssaken mot kvinnen i Hedmarken tingrett har det kommet fram at lånene er tatt opp i morens navn, men den tiltaltes telefonnummer og e-post-adresse er brukt i søknadene.

– Brukte mye penger

Johnny Christian Schill

Forsvarer Johnny Christian Schill hadde innkalt kjæresten til den tiltaltes biologiske far som vitne i saken.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Dag tre i rettssaken begynte med forsvarerens vitne. Vitne som forklarte seg er kjæresten til tiltaltes far, og hun har kjent den tiltalte siden hun var 15 år. Hun har vært kjæreste med faren i cirka 20 år.

Hun sa hun ikke visste noe om at den tiltalte og moren skal ha tatt opp lån sammen, men hun forklarte at moren skal ha hatt et stort pengeforbruk når hun var sammen med den tiltaltes far. Dette er ting han har fortalt henne.

– Jeg vet at han var opprørt over pengeforbruket hennes. Han er mer sparsommelig med penger, og jeg vet han var veldig fortvilt. Pengene ble blant annet brukt til reiser til hennes hjemland, mens han var hjemme med barna, forklarte kvinnen.

Hun fortalte blant annet om utestående gjeld hos en kjøpmann der familien bodde.

– Han har fortalt meg om den gangen han oppdaget at de hadde ubetalte regninger på 20 000 kroner hos kjøpmannen. Han visste ikke noe om dette, og han hadde ikke penger til å betale dette, forklarte kvinnen.

– Hadde stort lån

Hun forklarte også at hun og kjæresten synes det er rart at moren sier hun ikke vet hvordan man tar opp lån på internett, når hun ifølge selvangivelsen har stor gjeld.

– Vi kikket på en selvangivelse fra et par-tre år tilbake, og da hadde hun en gjeld på 1,8 millioner kroner. Det er merkelig at noen med så stor gjeld ikke kunne ta opp lån.

Aktor Richard Røed var interessert i vite hvor hun hadde sett selvangivelsen til moren.

– Tiltalte har en kopi som lå igjen på loftet etter moren, forklarte kvinnen.

– Så dem søke om lån sammen

I løpet av dagen leste forsvarer Johnny Christian Schill opp politiforklaring til den tiltaltes kjæreste. Han har forklart at han flere ganger så den tiltalte og moren sitte sammen ved PC-en, og mener at de to var sammen om å søke om lånene.

Han har også forklart at det var moren som ønsket å låne mer. Han skal ha sett at de søkte om lån sammen, der den tiltalte skrev inn det moren ga beskjed om.

Flere ganger under politiavhøret sa samboeren at det virket som moren til den tiltalte hadde vunnet i lotto, og ikke brydde seg om hvordan lånene skulle betales tilbake.

– Tøffe dager

Før rettssaken startet tirsdag sa forsvarer Johnny Christian Schill at hans klient hadde det veldig tøft, og han var usikker på hvordan hun ville takle dagene i retten. Han mente at det ville bli tøft å følge rettssaken for henne.

Hun forklarte seg hele den første dagen, og har etter det fulgt forklaringene til de andre vitnene. Flere ganger har hun begynt å gråte, og torsdag ettermiddag fikk hun forlate rettssalen for å oppsøke lege.

Det er usikkert om den tiltalte møter i retten fredag. Hvis den tiltalte i en rettssak har gyldig fravær så kan rettssaken fortsette uten at vedkommende er til stede.

Saken avsluttes fredag i Hedmarken tingrett. Da er det klart for prosedyrer og påstander.