NRK Meny
Normal

– Mor instruerte barna til å stjele

En kvinne bosatt i Vestoppland er dømt til fengsel for å ha medvirket til flere tyverier fra butikker. Gjøvik tingrett mener kvinnen viste barna sine hvordan de skulle stjele.

Gjøvik tingrett

Rettssaken mot kvinnen gikk i Gjøvik tingrett i midten av oktober.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / Lars Erik Skrefsrud

Kvinnen i 20-årene var tiltalt for tyveri fra flere butikker i Gjøvik i løpet av mai og juni, deriblant en gullsmedforretning og flere klesbutikker.

Hun ble dømt til 15 dagers fengsel for medvirkning av åtte tilfeller av tyveri.

Skyldte på barna

Hun nektet straffskyld da rettssaken mot henne gikk i Gjøvik tingrett. Det var oa.no som først skrev om dommen fra rettssaken som gikk den 20. oktober.

I retten forklarte kvinnen at det var barna hennes, som er langt under den kriminelle lavalderen, som hadde tatt gjenstandene.

Blant annet forklarte hun at et av hennes barn hadde funnet et par øredobber utenfor en butikk, og at hun ikke visste hva hun skulle gjøre. Hun valgte dermed å ta med øredobbene hjem, hvor politiet fant dem under en ransaking.

Ifølge dommen fra tingretten er kvinnens forklaring i direkte motstrid med en overvåkningsvideo fra en gullsmedforretning. Videoen viser at kvinnen var i butikken med sine små barn. I det betjeningen i butikken hjelper andre kunder løper et av kvinnens barn inn i butikken og tar en gjenstand fra et stativ.

Barnet løper tilbake til moren og putter gjenstanden i hennes lomme. Retten mener at videoen klart viser at barnet forsøker å gjemme seg for betjeningen ved å huke seg ned bak disken, før barnet løper tilbake til moren.

Tror ikke på kvinnen

Hun forklarte også at det var et av hennes barn som hadde tatt en telefon og hadde funnet et pose med to topper utenfor en butikk. Kvinnen forklarte at da det gjaldt posen med toppene hadde hun tenkt å legge den tilbake, men glemt dette.

Ved et annet tilfelle forklarte kvinnen at et av barna hadde funnet en ring og en klokke, og da hun sa barnet måtte legge dette tilbake ble barnet redd og fryktet at politiet skulle komme.

Hun rakk ikke sjøl å levere tilbake gjenstandene før det kom to vektere.

Gjøvik tingrett tror ikke på kvinnens forklaring, og mener det helt klart er hun som har vært sentral ved tyveriene. Sjøl om det ikke er ført tilstrekkelig bevis på at det var kvinnen som faktisk tok gjenstandene, er retten ikke i tvil om at hun har medvirket både fysisk og psykisk.

I dommen fra tingretten står det: « .... retten mener at det er bevist at det var den tiltalte som var tilretteleggeren og den som besluttet at gjenstandene skulle borttas og at barna opptrådte på tiltaltes instruksjon.»

«Profesjonelt preg»

Retten mener det er skjerpende at kvinnen benyttet egne barn i forbindelse med tyveriene og at disse har hatt en sentral rolle.

Retten mener også at tyveriene hadde et profesjonelt preg ved at tiltalte hadde forsøkt å gjemme gjenstander på kroppen under egne klær.

Hun dømmes dermed til fengsel fordi retten mener det må reagerer strengt for både allmenn- og individualpreventive hensyn.

Kvinnen slipper å betale saksomkostninger.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Fortsatt kameraovervåking

  Politiet får fortsette kameraovervåking i Brumunddal sentrum. Det har Personvernnemnda avgjort. Datatilsynet krevde at politiet skulle fjerne kameraene og viste til at de var en fare for personvernet. Politiet klaget vedtaket til Personvernnemnda.

  Kameraovervåkning
  Foto: Stein S. Eide / NRK
 • Aksjekjøp ble god butikk

  De som kjøpte aksjer i Sparebank 1 Østlandet da den ble børsnotert i sommer, har i snitt tjent 13 000 hver. 1400 personer kjøpte aksjer for 100 000 kroner hver, i Hedmarks eneste børsnoterte selskap, skriver Hamar Arbeiderblad.

  Sparebanken 1 Østlandet på børs
  Foto: Per Magnussen / NRK
 • Håper å sikre skolen på Koppang

  Stor-Elvdal kommune kan overta drift av Midt-Østerdal videregående skole fra 2019. skriver Østlendingen. Skolen har vært trua av nedlegging på grunn av dårlig søkertall. Elever aksjonerte tidligere i år for at skolen fortsatt skal bestå på Koppang.

   

  Koppang demonstrasjon
  Foto: Kjell Åge Kampestuen / NRK