– Minner om 22. juli

Silje Øygard bor i Paris og forteller at stemningen i byen minner om det som skjedde i Norge etter terrorangrepet 22. juli.

Silje Øygard om angrepet i Paris

SORG: Over hele Frankrike deltok folk i støtteaksjoner. For Silje Øygard er det spesielt å bo i Paris i disse dager.

Foto: ERIC FEFERBERG / Afp

Silje Øygard fra Nord-Aurdal har jobbet som kokk i Paris i to år og flytter tilbake til Norge om fem dager. Avslutningen på oppholdet ble ikke helt slik hun hadde tenkt.

– Dette blir en usedvanlig trist avskjed med Paris. Jeg har venner som kjenner folk som har jobbet i Charlie Hebdo, så dette kommer veldig tett på alle som bor i her, sier hun.

– Sjokk og fortvilelse

Øygard bor i Belleville, to kilometer fra Charlie Hebdos redaksjonslokaler. Terrorangrepet, der 12 personer ble drept, satte Paris i sjokktilstand i går, og i dag er det sorg og fortvilelse som råder blant innbyggerne.

– Her jeg bor merket jeg lite til hendelsene i begynnelsen. Men etter hvert ble byen veldig preget av det som hadde skjedd. I dag er folk i sjokk, de er forbannet og triste. Alle føler seg sterkt berørt.

Silje Øygard i Paris

PREGET: Silje Øygard i Paris i morgentimene torsdag. Byen er sterkt preget av gårsdagens terrorangrep.

Foto: Silje Øygard

– Finner styrke i hverandre

Over 100 000 deltok i går i støtteaksjoner over hele Frankrike. Silje Øygard fikk vite om angrepet på satiremagasinet via norske medier, og trakk med en gang paralleller til Norge.

– I går samlet folk seg på Place de la République og fant styrke i hverandre. De trøstet hverandre og hadde med seg plakater og penner som ble holdt opp som støtte. Det minner om reaksjonene etter 22. juli og det var veldig sterkt, sier hun.

Silje Øygard kjenner godt til Charlie Hebdo, og forteller at pennen har blitt et sterkt symbol etter angrepet.

– Jeg har stor respekt for måten Charlie Hebdo jobbet på. De har ikke vært spesielt ute etter noe eller noen, og behandlet alle religioner likt. Dette er et enormt stort angrep på ytringsfriheten og viser at pennen er det viktigste våpenet.

Føler seg trygg

Torsdag morgen ble det meldt at to politifolk er skadet etter at en mann skjøt mot politiet med automatvåpen. Til tross for at det nå foregår en omfattende menneskejakt, føler ikke Øygard at det er farlig å oppholde seg i Paris.

– Jeg har alltid følt meg veldig trygg i Paris og det gjør jeg fortsatt. Det er sorg og ikke frykt som preger byen i dag, sier hun.