NRK Meny
Normal

Foreslo grønt flagg - folk så rødt

Kunstner Ådne Løvstad fra Biri provoserte mange da han denne uka foreslo at Norge bør få nytt flagg. – Det er min rett og plikt som kunstner, sier han.

Forslag til nye, norske flagg.

FLAGGDEBATT: - Ekstremt usaklig debatt i sosiale medier, mener kunstner Ådne Løvstad.

Foto: Ivar Arne Nordrum / nrk

Kunstneren mener at kristenkorset i flagget er ikke lenger er noe samlende symbol for nordmenn. Derfor tok han denne uka til orde for å endre flagget.

Løvstad mener et flagg bør være et symbol som alle innbyggerne i landet kan kjenne seg igjen i, og være stolte av. Men forslaget om at Norge må få nytt flagg har provosert mange.

Med flagg-utspillet hadde Løvstad håpet på debatt og engasjement. Og folk var ikke seine med å kommentere kunstnerens forslag om nytt flagg på sosiale medier. Noen har vært positive, men de fleste er negative.

Det er det jævligste jeg har hørt. Det norske flagget er ikke et symbol på vår kristendom men på vår nasjonalitet og hvor vi kommer fra. Ikke kom her å prøv å endre det.

Fra kommentarfeltet på NRK

Hundrevis av kommentarer

– At jeg kom til å få masse negative reaksjoner for mitt syn var jeg helt klar over, selv om jeg gjerne skulle sluppet det ekstremt usaklige nivået som er i debattene på de sosiale medier. Det er ikke meg som person, mitt yrke, yrkesgruppen som helhet eller mitt kunstprosjekt «Trikolor» som er sakens kjerne, det er om Norge bør ha et livssynsnøytralt flagg eller ei, sier Løvstad.

Bildekunstner Ådne Løvstad

– BRA MED ENGASJEMENT: Kunstner Ådne Løvstad visste han ville få negative reaksjoner.

Foto: Ivar Arne Nordrum / nrk

Mange av reaksjonene har vært knytta til kunstnerens eget alternative flaggforslag, som er stilt ut på åpningsutstillingen til Oppland Kunstsenter i Lillehammer sentrum. Flaggene er den del av den utendørs utstillingen «Trikolor».

Løvstad sier at krysset i flagget hans symboliserer et møtepunkt, noe som samler seg og forgreiner seg utover landet. Han vil også bytte ut blåfargen, som opprinnelig var himmelblå, med grønt.

Ingen støtte fra biskopen

Etter at NRK først omtalte flaggbildene, har det kommet mange og til dels sjikanerende kommentarer.

Heller ikke Hamarbiskop Solveig Fiske er enig i at det norske flagget bør skiftes ut. Hun vil heller åpne for dialog enn å kaste flagget.

– Innvandrerne ønsker ikke et religionsfritt samfunn, men et åpent samfunn med religion, sier Fiske.

Flott! De nye flaggene han var kanskje ikke helt etter min smak men få bort det religiøse korset i fra flagget vårt!

Fra kommentarfeltet på NRK

Maner til saklig debatt

Norsk flagg på flaggstang

KORSET: Det norske flagget slik vi kjenner det.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Ådne Løvstad sier det ikke er uten grunn at staten Norge er blitt livssynsnøytralt. Han mener det peker på viktige demokratiske prinsipper som likhet og broderskap, noe som har kommet litt i bakgrunnen i feiringen av Grunnlovsjubiléet.

– Det er for å sikre at alle nasjonens borgere er inkludert i nasjonens samlingssymbol flagget, at jeg har tatt til orde for å endre det, forteller Løvstad.

Han håper at debatten nå kan innta en saklig form der folk respekterer at mennesker har ulike syn og at demokratiet er åpent for stemmer som er annerledes enn det folkeflertallet til enhver tid måtte ha.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ny spiller til Storhamar

  Storhamar ishockey har mandag signert 24 år gamle Phil Marinaccio fra Canada. Det skriver klubben på sine nettsider. Trener Fredrik Söderström sier at kanadieren er en ung, ambisiøs spiller med et interessant potensiale. Storhamar topper eliteserien etter at det er spilt 13 kamper.

  Storhamar
  Foto: TV 2
 • Utforkjøring i Garmo

  En personbil kjørte utfor vegen i Garmo ved 11.45-tida i formiddag. Ifølge politiet var det en person i bilen. Vedkommende skal ha smerter i en fot. Nødetatene er på veg til stedet.

 • Store mengder overgrepsbilder

  I dag startet rettssaken mot en mann fra Vest-Oppland som er tiltalt for gjentatte overgrep mot barn, blant annet et familiemedlem. Hun skal ha vært tre år da overgrepene startet. Mannen skal ha hatt over 500 000 bilder av overgrep mot barn.