– Midtrekkverk har kommet for å bli

– Bilistene må finne seg i å vente når det oppstår et trafikkproblem eller ei ulykke der det er midtdeler på veien. Midtdelerne er kommet for å bli.

E6 Rudshøgda, Ringsaker

Det oppsto kilometerlange køer på E6 sør for Moelv da en trailer fikk bremseproblemer.

Foto: Madeleine Cederstrøm

Det sier seksjonsleder i Statens vegvesen, Per Magnar Klomstad.

I går oppstod det kilometerlange køer på E6 i Ringsaker sør for Moelv etter at en trailer fikk bremseproblemer på en strekning med midtdeler.

Bilistene sutret

Det sier seg selv at når et så stort kjøretøy som en trailer, får full stopp der det er midtdeler og ett kjørefelt i hver retning på Europa-veien, må det bli kø.


Mange bilister var oppgitte i går fordi måtte vente over en time før vegen ble åpnet igjen.

– Men bilistene må finne seg i å vente. Det er viktigere å ha trafikksikre veier, sier seksjonssjef Per Magnar Klomstad i Statens vegvesen.

– Det er prisen en må betale for bedre trafikksikkerhet.

Redningsfolk positive

Og Klomstad får støtte. Både ambulansetjenesten og brannvesenet er positive til midtdelere selv om det kan skape problemer når brannbiler og ambulanser skal fram til ulykkesstedet.

Brannsjef i Ringsaker, Ragnar Sund, er glad for at det er midtrekkverk flere steder på E6 i kommunen, men ser samtidig at det kan skape problemer.

– Hvis du er avhengig av å komme fram på den samme siden som der trafikken har stoppet, og du ikke har andre muligheter, da kommer du ikke fram til skadestedet. Det kan være kritisk.

Kø på E6 på Rudshøgda, Ringsaker.

– Bilistene må finne seg i å vente. Det er viktigere å ha trafikksikre veier, sier seksjonssjef Per Magnar Klomstad i Statens vegvesen.

Foto: Madeleine Cederstrøm

Har plan B


Også ambulansetjenesten vil ha midtrekkverk, selv om det kan være et hinder i enkelte tilfeller.

Avdelingssjef for ambulansetjenesten i Sykehuset Innlandet, Odleif Bakken, sier at ambulanser konsekvent slår av både sirener og blålys på strekninger med midtrekkverk.

– Vi kommer faktisk raskere fram til skadestedet da, sier Bakken.

.– Men blir vi stående i køen, så må de ta vare på pasienten på skadestedet og varsle AMK for å rekvirere en ny ambulanse som kan komme i motsatt kjøreretning, sier Bakken.

Kommet for å bli

Vanlige bilister må gjerne forbanne midtdelerne nord og ned.

Men Statens Vegvesen er sikre på at midtrekkverk sparer liv, og at de er kommet for å bli. Så bilistene får bare finne seg i å vente.

– Det er mye bedre å vente en time på en bagatellmessig hendelse, enn det skal skje flere tragiske ulykker i trafikken, er Per Magnar Klomstads selvfølgelig appell til utålmodige bilister.