NRK Meny
Normal

– Menn har laget spillereglene i politikken

– Menn i 50-årene elsker å holde lange innlegg på møter i lokalpolitikken, uansett om de har noe å si eller ikke, sier lokalpolitiker Sanne Sarromaa. Hun mener det er en av grunnene til at kvinner trekker seg fra politikken.

Sanne Sarromaa

Sanna Sarromaa mener møtene i lokalpolitikken må bli kortere og mer effektive for å få flere kvinner inn i politikken.

Foto: Silje Rindal

I en kronikken på Ytring i dag tar stortingsrepresentant Stine Renate Håheim (Ap) et oppgjør med det hun mener er mangel på likestilling i politikken. Bare en av tre ordførerkandidater er kvinner og hun mener det mangler vilje til å gjøre noe med dette problemet.

Sanne Sarromaa, som både sitter i kommunestyret på Lillehammer og er med i fylkespolitikken for Venstre, mener kjernen i problemet er at lokalpolitikken drives på menns premisser.

– Det er menn som har laget spillereglene, og når kvinnene kommer inn klarer vi ikke å finne oss til rette i dette systemet, sier Sarromaa.

– Mange menn er uendelig glad i sin egen stemme

Hun viser særlig til tidsbruken for lokalpolitikere der hun kan bruke opptil åtte timer på møter i uka. I tillegg kommer 100-vis med sider med saksutredninger som skal leses igjennom.

– Dette er tid kvinner ikke har. Menn i 50-60-årene elsker å holde sju minutters innlegg, uavhengig av om de har noe si eller ikke, sier hun og mener de lange møtene er en av grunnene til at kvinner trekker seg fra politikken.

Stine Renate Håheim nomintert til 3. plass

Stine Renate Håheim tar i en kronikk i dag opp det hun mener er en ukultur i politikken.

Foto: Bjørn opsahl / NRK

Stine Renate Håheim, som kommer fra Nord-Aurdal i Valdres, tar i kronikken selv opp problemet med lange møter i politikken.

– Når kveldsmøtene ikke har noe sluttidspunkt, og taletid er et ukjent konsept, blir det krevende for dem som har andre forpliktelser enn politikk, mener Håheim.

– Grufullt kjedelig

I Søndagsavisa på NRK P2 i dag får de to også støtte fra stortingsrepresentant Knut Storberget fra Elverum.

– Det er grufullt kjedelig å sitte å høre på folk snakke så lenge, sier han.

Storberget tror ikke det bare er kvinner som føler på denne problemstillingen. Han tror yngre menn,som kommer inn i politikken i dag har mange av de samme utfordringene med lange møter som går ut over familielivet.

– Kan lære av rikspolitikken

Knut Storberget
Foto: Scanpix/NTB

Han mener lokalpolitikere kan lære noe av hvordan det er rikspolitikken.

– Jeg tror Sanna peker på noe usedvanlig viktig hvis vi skal klare å rekruttere flere kvinner. Jeg ble så imponert da jeg kom inn i regjeringen i 2005 og fikk beskjed om å lage regjeringsnotater som skulle være på en A4-side. På Stortinget har vi også stort sett 3–5 minutters taletid.

Storberget sier det derfor på mange måter var lettere å sitte i en norsk regjering, enn å sitte i et kommunestyremøte med endeløse papirer og hvor taletiden bare gikk og gikk.